Od adventního věnce chytila vana...a bytové jádro paneláku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Od adventního věnce chytila vana...a bytové jádro paneláku

Hořící adventní věnec hodila do vany. Ta okamžitě vzplála.
Hořící adventní věnec hodila do vany. Ta okamžitě vzplála. (Foto HZS)

Vánoce bílé nebyly, tak když napadl sníh v únoru, zapálila si žena v Prostějově-Krasicích svíčku na suchém adventním věnci. Ten však v noci na včerejšek vzplál. A místo romantického posezení začalo peklo...

Když uviděla plameny, ozdobu domácnosti hodila do vany. Ta však okamžitě blafla taky. „Zřejmě si neuvědomila, že vana je plastová,“ vysvětlil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Nádoba na koupání začala prý hořet tak rychle, že ani nestačila otočit kohoutkem a pustit vodu. Od vany pak chytlo bytové jádro.

Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. „Nešlo sice o časově náročný zásah, ale kvůli vysokému zakouření nejen bytu, ale i chodeb domu jsme museli ze sedmipatrového paneláku evakuovat 25 osob,“ dodal Hošák.

Při požáru se čtyři osoby nadýchaly kouře a skončily v péči lékařů. Po odvětrání domu se všichni mohli vrátit do svých příbytků. Škoda v bytě ženy podle prvních odhadů přesáhne sto tisíc korun.

Vodu ano, oheň ne

Současné vany se vyrábějí z umělých hmot, většinou z akrylátu. Ten je v čiré formě známý jako plexisklo. Jeho výhodami jsou vysoká pevnost a lehkost, nevýhodou je nízká odolnost vůči teplu. Měkne už při teplotách nad 70 °C a snadno vzplane. Pro výrobu nádob na vodu je ideální, do styku s ohněm však přijít nesmí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.