Unikátní mince za 100 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní mince za 100 milionů!

Rytci nemohli chybovat. Nic se nedalo vrátit, ani opakovat. Měli sice jeden měděný prototyp, na kterém si mohli některé operace zkoušet nanečisto, ale stejně ve zlatě měli jen jediný pokus.
Rytci nemohli chybovat. Nic se nedalo vrátit, ani opakovat. Měli sice jeden měděný prototyp, na kterém si mohli některé operace zkoušet nanečisto, ale stejně ve zlatě měli jen jediný pokus. (Foto Aha! – Petr Zbranek)

A je hotovo! Největší zlatou minci vyrobenou v Česku dokončili v mincovně v Jablonci nad Nisou. Váží neuvěřitelných 130 kilo, v průměru má přes půl metru a její nominální hodnota je 100 milionů korun. Na výrobu ale padlo zlato za 115 milionů.

Ke stému výročí československé měny nechala minci vyrobit Česká národní banka (ČNB). Nezíská ji žádný vášnivý sběratel, jde pouze o výstavní exponát.

»Puk« ze Švýcarska
Jde o výjimečný »zlaťák«, není ražen tlakovým lisováním, jak se běžně dělají. Celý proces výroby trval půl roku. Loni v září se udělal zlatý odlitek ve Švýcarsku. Vypadal jako velký puk. Na výrobu se použilo 270 kilogramů zlata. „V Rakouské mincovně se pak odfrézovala zhruba půlka zlata, aby se udělaly reliéfy na obou stranách mince,“ popsal marketingový manažer České mincovny Jaroslav Černý.

Stomilionová zlatá mince je druha největší na světě.

Odlitek neumí
Polotovar se následně na konci loňského roku dostal do jablonecké mincovny. Na finálních úpravách pracovalo sedm mistrů rytců, trvalo jim měsíc, než ji zahladili a vyleštili do konečné podoby.
Jiný způsob výroby nepřicházel v úvahu, odlít tak velkou minci s reliéfem nikdo v Evropě nedokáže.

Půjde do trezoru, ale...
K vidění bude od 1. února do 28. dubna na výstavě uspořádané ke sto letům měny a československé koruny v Císařské konírně na Pražském hradě. Vstup je zdarma. Po ukončení výstavy půjde do bankovního trezoru. „Není vůbec vyloučeno, že bude mince půjčena na nějakou výstavu v ČR nebo v zahraničí,“ upřesnil Moravec.

Víte, že…
…větší než český »zlaťák« je v současné době na celém světě jen australská mince z roku 2011? Má průměr 78 cm a váží přes tunu.

Na rubu je lev se štítem

Autorem je akademický sochař Vladimír Opl. „Na lícní stranu umístil kromě názvu státu a nominální hodnoty 100 milionů Kč logo České národní banky a motivy našich mincí. Na rubu je český lev se slovenským štítem a opis, který se vztahuje k výročí československé koruny, a replika rubové strany první československé mince z roku 1922,“ popsal Jaroslav Moravec z ČNB.

Unikát v číslech
➤ 9 cm měří na výšku
➤ 53,5 cm je průměr
➤ 130 kg je hmotnost
➤ 200 hodin strojní výroba
➤ 500 hodin ruční výroba

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.