Terorista ve Štrasburku: Ve jménu Alláha zabil 3 lidi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Terorista ve Štrasburku: Ve jménu Alláha zabil 3 lidi!

Dramatické události na vánočních trzích ve Štrasburku
Dramatické události na vánočních trzích ve Štrasburku (Profimedia, FRANCOIS D'ASTIER)

Vánoční atmosféru alsaské metropole pročísly výstřely. Vyhasly tři životy. Dalších dvanáct lidí Chekatt Cherif (29), pravděpodobný pachatel, postřelil. A nebezpečí i nadále svírá Štrasburk. Ač byl totiž muž, který křičel „Alláhu akbar“ zraněn, policii včera do uzávěrky tohoto vydání unikal!

Více než šest stovek příslušníků francouzských bezpečnostních složek od úterního večera po Cherifovi pátralo. Lidé se mezitím krčili doma a báli se do ulic, kde by vyšinutého teroristu mohli potkat. „Vzhledem k cíli útoku, počínání útočníka, jeho profilu a svědectví těch, kteří jej slyšeli křičet Alláhu akbar, byla do akce povolána protiteroristická policie,“ řekl prokurátor Rémy Heitz. Té se jej ale dosud nepodařilo dopadnout, ačkoliv se krátce po útoku Cherif do přestřelky s policisty zapojil a měl by být zraněn na paži.



Zmizel před razií

Paradoxně ke střelbě nemuselo vůbec dojít. Podle francouzských médií byl totiž Cherif úřadům známý kvůli své kriminální minulosti. Podle Heitze byl ve Francii, v Německu a ve Švýcarsku 27krát odsouzen. Hlavně však byl na seznamu osob představujících hrozbu pro národní bezpečnost. Německý Spolkový kriminální úřad včera uvedl, že údajný střelec byl do Francie v roce 2017 deportován a že tamní orgány jej znaly jako radikálního islamistu. V den útoku ho policisté chtěli zadržet kvůli vyšetřování ozbrojeného přepadení z letošního léta. Jenže když v úterý ráno přišli k němu domů, Cherifa už tam nezastihli. Při prohlídce se prý u něj našel granát a pistole.



Uzavření poslanci

Po řádění střelce se město proměnilo v nedobytnou pevnost. Zrušeny byly kulturní akce, uzavřeny byly i vánoční trhy. „Provoz ve městě je omezený, nálada smutná,“ popsal Aha! atmosféru ve Štrasburku europoslanec Pavel Poc (54, ČSSD). Poslancům střelba zkomplikovala život. Policie totiž nechala budovu europarlamentu uzavřít, lidé v ní museli zůstat až do středeční druhé hodiny ranní. Podle Jiřího Pospíšila (43, TOP 09) až pak mohli poslanci – na vlastní nebezpečí – odejít. „Ti, co bydlí mimo centrum Štrasburku, jako třeba já, mohli odejít po vlastní ose, a ti, co bydlí v hotelech v centru, museli jet s policejním doprovodem,“ řekl Aha!.

Útočník střílel na vánočních trzích ve Štrasburku, na místě jsou oběti:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.