Veškerá doprava bude ZDARMA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Veškerá doprava bude ZDARMA!

Lucembursko se brzy stane první zemí na světě, která bude mít veškerou veřejnou dopravu zdarma!
Lucembursko se brzy stane první zemí na světě, která bude mít veškerou veřejnou dopravu zdarma! (Foto Profimedia.cz, scom)

Zapomenete si někdy koupit jízdenku, a pak se celou cestu třesete jak osika, aby vás nevyhmátl revizor a vy nemuseli platit tučnou pokutu? Tak tohle už cestující v Lucembursku nebudou muset řešit. Země se totiž už brzy stane první na světě, která bude mít veškerou veřejnou dopravu zdarma!

S tímto plánem se vytasila znovu zvolená koaliční vláda vedená Xavierem Bettelem (45). Jejím cílem je klást větší důraz na životní prostředí a naopak snížit počet aut na silnicích.


Věčně v koloně

Miniaturní Lucembursko je totiž nechvalně proslulé tím, že ho trápí jedny z vůbec nejhorších dopravních zácp na světě. Celkově má země kolem 600 tisíc obyvatel - z toho jich asi 110 tisíc žije přímo v metropoli, dalších 400 tisíc do ní ovšem dojíždí denně za prací. Polovinu z toho množství činí Francouzi, Belgičani a Němci.
O tom, jak alarmující dopravní situace v zemi je, svědčí i nedávná studie. Jenom za rok 2016 tam prý řidiči strávili v zácpách v průměru 33 hodin! To je o 9 hodin víc, než vykazovala loni Česká republika s národním parkovištěm na D1...

Už od roku 2020

I z toho důvodu už vláda letos zavedla bezplatnou dopravu MHD pro děti a osoby mladší 20 let. Studenti středních škol zase můžou využít bezplatnou kyvadlovou dopravu mezi školou a jejich domovem. Od roku 2020 by ale mělo být cestování veřejnou dopravou zdarma úplně pro všechny! Než se ale tak stane, musí vláda vychytat ještě pár much – třeba to, jak bude ve vlacích řešit rozdíl mezi 1. a 2. třídou.
To ale není jediné, co pro obyvatele Lucemburska nové vedení plánuje. Prosadit chce i legalizaci konopí a zavedení dvou nových svátků v kalendáři.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.