Šest generací mistrů z Olešnice. Zachránili modrotisk: Teď ho chrání UNESCO | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Šest generací mistrů z Olešnice. Zachránili modrotisk: Teď ho chrání UNESCO

Stroje jsou původní, i více než dvě stovky let staré. Na fotce Jiří Danzinger starší
Stroje jsou původní, i více než dvě stovky let staré. Na fotce Jiří Danzinger starší (Foto Aha! – Jiří Nováček, O. Kruml, archiv)

Kdybychom se v 90. letech vrhli na výrobu počítačů, tak dnes by asi žádný modrotisk už u nás nebyl. Tak deníku Aha! popsal tenoučkou hranici mezi zánikem a přežitím unikátního řemesla Jiří Danzinger starší (66) z Olešnice na Blanensku.

Její rodina provozuje nejstarší tradiční modrotiskovou manufakturu v ČR už od roku 1816. A ve středu se houževnatý barvířský rod dočkal i světového uznání. UNESCO totiž zařadilo textilní tiskařskou techniku modrotisku do seznamu světového nehmotného kulturního dědictví! Rodinné tajemství výroby tiskařské reservy i barvení bavlněných nebo lněných pláten indigem si v Olešnici předávají z otce na syna. Dnes vede dílnu Jiří Danzinger mladší (38), mistr již šesté generace. 

Jako kraslice

Barvení látek modrotiskem funguje podobně jako malování kraslic voskem. Nejdříve se na bílé plátno natiskne vzor speciální tiskařskou směsí, takzvanou reservou. Její složení je rodinné tajemství, skládá se převážně z arabské gumy, kaolinu a tajných přísad. Po uvaření hmota připomíná vosk. Do směsi se namáčejí razidla, kterými se na bílé plátno natiskne vzor. Pak se ve velkých kádích barví na modro v barvě indigo.

Jede denně

„Tiskařská reserva se vypere v octové vodě a v modré látce zůstane jen čistě bílý vzor,“ vysvětluje zázrak Danzinger starší. Zakázek je mnoho a dílna jede denně. Většinu produkce tvoří suvenýry, dekorace, ubrusy, prostírání, lidé i modrotisková metráž.

Víte, že...

...v Česku zbyly už jen dvě modrotiskové manufaktury? Kromě Danzingerových ještě dílna ve Strážnici.

Je to na vymření

Technologie modrotisku je závislá na kvalitních raznicích děděných z generaci na generaci. Nejstarší, kterou Danzingerovi používají, je z roku 1816. V Česku totiž již téměř nežijí rytci, kteří by uměli raznice opravit nebo vyřezat dokonalé repliky. Pro Olešnici jsou typické květinové vzory, girlandy a květinové vázy.

Čím jsme unikátní?

Modrotisk je šestou položkou UNESCO na světovém seznamu nehmotného kulturního dědictví. Světové ochrany se dočkaly také loutkářství, sokolnictví, slovácký tanec verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a slovácké jízdy králů.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.