Rádce Aha! Velké srovnání adventních kalendářů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rádce Aha! Velké srovnání adventních kalendářů!

Favorina
Favorina (foto aha! martin pekárek)

Jak ratolestem zkrátit čekání na Ježíška? Adventním kalendářem! Jenže jaký je nejlepší? Vybrali jsme jich za vás devět, které jsou nyní k dostání v obchodech. A výsledek? Někteří výrobci dávají přednost palmovému tuku před kakaovým máslem, váhu ale nešidí žádný.

Dobrou zprávou je, že většina výrobců dopřává spotřebitelům o několik gramů čokolády víc. Kromě převážení obsahu kalendářů jsme se zaměřili i na hodnocení složení a přehlednost údajů na obale. A také jsme za vás přepočítali jejich cenu za stejnou gramáž, jelikož hmotnost kalendářů se pohybuje od 50 do 189 gramů.

Milka

Výrobce/prodávající: Mondeléz, ČR
Cena: 169 Kč
Cena za 100 g: 84,50 kč
Deklarovaná hmotnost: 200 g
Skutečná gramáž: 202 g
Složení: cukr, palmový tuk, kakaové máslo, sušená syrovátka (z mléka), sušené odstředěné mléko, kakaová hmota, mléčný tuk, sušená smetana, emulgátor (sójový lecitin), lískooříšková pasta, aromata
Obsah kakaové sušiny: min. 30 %
Obal: České složení je až na třetím místě, navíc v českých údajích nenajdete podíl kakaové sušiny (to je uvedeno např. v chorvatštině). Údaje jsou kvůli horšímu kontrastu (tmavě fialová na světle fialové) a menšímu písmu hůře čitelné.
Hodnocení: 3
Výrobce popisuje, že jde o mléčnou čokoládu s mléčnou náplní, ale víc než mléčného tuku nebo kakaového másla má palmového tuku. Na druhou stranu má velké kousky čokolády, které mají hezké tradiční motivy.

Kaumy

Výrobce/prodávající: Kaumy, ČR
Cena: 19,90 Kč
Cena za 100 g: 39,80 Kč
Deklarovaná hmotnost: 50 g
Skutečná gramáž: 52 g
Složení: cukr, kakaové máslo, kakaová hmota, sušené odstředěné mléko, mléčný tuk, sušená mléčná syrovátka, emulgátory (sójové lecitiny, E476, aroma)
Obsah kakaové sušiny: min. 32 %
Obal: České složení je na prvním místě, je přehledné a výborně čitelné (velké písmo a kontrast mezi barvou písma a pozadím).
Hodnocení: 1-
Obejde se zcela bez palmového tuku, takže jediný rostlinný tuk, který obsahuje, je kakaové máslo. Má jeden z nejvyšších podílů kakaové sušiny. Čokoládové kousky jsou ve tvaru mince.

Orion

Výrobce/prodávající: Nestlé, ČR
Cena: 119,90 Kč
Cena za 100 g: 63,40 Kč
Deklarovaná hmotnost: 189 g
Skutečná gramáž: 194 g
Složení: cukr, sušené plnotučné mléko, rostlinné tuky (palmový a palmojádrový), kakaové máslo, kakaová hmota, rostlinné tuky (palmový, Shea), sušená syrovátka, rýžové křupinky (rýže, cukr), mléčný tuk, laktóza, emulgátor (slunečnicový lecitin), vanilkový extrakt
Obsah kakaové sušiny: min. 25 %
Obal: Údaje v češtině má na prvním místě, složení je přehledné a písmo dobře čitelné.
Hodnocení: 2
Na rozdíl od jiných čokolád mají neobvyklou náplň (s rýžovými křupinkami). Kakaové sušiny obsahuje spíš méně. Víc než kakaového másla obsahuje palmového a palmojádrového tuku.

Minion made Milk Chocolate Advent Calendar

Výrobce/prodávající: Bon Bon Buddies, Velká Británie
Cena: 49,90 Kč
Cena za 100 g: 76,80 Kč
Deklarovaná hmotnost: 65 g
Skutečná gramáž: 65 g
Složení: cukr, kakaové máslo, práškové plnotučné mléko, kakaová hmota, rostlinný tuk, syrovátkový prášek (mléko), emulgátory (sójový lecitin, E476), aroma
Obsah kakaové sušiny: min. 25 %
Obal: Oblíbené kreslené postavičky zvyšují cenu adventního kalendáře. Složení je přehledné a čitelné, ale české údaje jsou až na posledním místě.
Hodnocení: 2-
Výrobce neuvádí, jaké konkrétní další rostlinné tuky obsahuje, i když to vyhláška výrobcům nařizuje. Kakaové sušiny obsahuje spíš méně. Čokoládové kousky jsou ve tvaru mince.

Vánoční kalendář Müller & Müller

Výrobce/prodávající: Müller & Müller, Německo
Cena: 24,90 Kč
Cena za 100 g: 33,20 Kč
Deklarovaná hmotnost: 75 g
Skutečná gramáž: 76 g
Složení: cukr, kakaové máslo, sušené mléko, kakaová hmota, sladká sušená syrovátka, emulgátor (sójový lecitin, E476), přírodní aroma
Obsah kakaové sušiny: min. 30 %
Obal: Složení je čitelné a kontrastní, ale trochu nepřehledné, protože každý jazyk má jiný typ písma.
Hodnocení: 1
Kakaové sušiny má spíš více. Patří k nejlevnějším, neobsahuje palmový tuk.

Happy Choco

Výrobce/prodávající: Chocoland, ČR
Cena: 12,90 Kč
Cena za 100 g: 25,80 Kč
Deklarovaná hmotnost: 50 g
Skutečná gramáž: 51 g
Složení: cukr, plně ztužený rostlinný tuk z palmových jader, sušená mléčná syrovátka, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, sušené mléko odstředěné, emulgátor: sójový lecitin, aroma
Obsah kakaové sušiny: neuvedeno
Obal: Název evokuje, že jde o čokoládu, nicméně výrobce na zadní straně správně uvádí, že jde o mléčnou pochoutku. Složení je přehledné a čitelné a české údaje jsou na prvním místě.
Hodnocení: 4
Je nejlevnější. Kakaové máslo, které dělá čokoládu čokoládou, neobsahuje, nahrazuje ho tuk z palmových jader. Na rozdíl od ostatních obsahuje skoro dvakrát vyšší podíl nasycených mastných kyselin, které mají nepříznivý vliv na zdraví.

Chocoland

Výrobce/prodávající: Chocoland, ČR
Cena: 24,90 Kč
Cena za 100 g: 49,80 Kč
Deklarovaná hmotnost: 50 g
Skutečná gramáž: 52 g
Složení: cukr, kakaové máslo, kakaová hmota, sušené odstředěné mléko, mléčný tuk, sušená mléčná syrovátka, emulgátory: sójový lecitin, E476, aroma
Obsah kakaové sušiny: min. 32 %
Obal: Složení je přehledné, čitelnost může trochu ztížit obrázek na zadní straně. České údaje jsou na prvním místě.
Hodnocení: 1-
Patří k dražším. Má jeden z nejvyšších podílů kakaové sušiny, neobsahuje jiný rostlinný tuk než kakaové máslo. Čokoládové kousky jsou ve tvaru mince.

Favorina

Výrobce/prodávající: Lidl, ČR
Cena: 24,90 Kč
Cena za 100 g: 33,20 Kč
Deklarovaná hmotnost: 75 g
Skutečná gramáž: 77 g
Složení: cukr, kakaové máslo, sušené odstředěné mléko, kakaová hmota, mléčný tuk, sušená sladká syrovátka, lískooříšková pasta, emulgátor: sójový lecitin, aroma, přírodní vanilkové aroma
Obsah kakaové sušiny: min. 30 %
Obal: Přehledné složení, české údaje má na prvním místě a text je dobře čitelný.
Hodnocení: 1*
Kakaové sušiny obsahuje spíš více. Patří k nejlevnějším kalendářům. Čokoládové kousky mají tradiční a hezké motivy.

Friedel

Výrobce/prodávající: Rübezahl Schokoladen, Německo
Cena: 24,90 Kč
Cena za 100 g: 33,20 Kč
Deklarovaná hmotnost: 75 g
Skutečná gramáž: 76 g
Složení: cukr, sušené plnotučné mléko (18 %), kakaové máslo, kakaová hmota, laktóza, sušená sladká syrovátka, emulgátor: lecitiny, vanilkový extrakt
Obsah kakaové sušiny: min. 30 %
Obal: Složení je přehledné, údaje v češtině jsou na druhém místě.
Hodnocení: 1-
Jediný rostlinný tuk v čokoládě je kakaové máslo. Podíl kakaové sušiny je vyšší. Čokoládové kousky mají různé tvary, nejsou však tak pěkné jako u Favoriny nebo Milky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.