ZAKÁZANÉ KREMACE: Už je to 100 let.. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

ZAKÁZANÉ KREMACE: Už je to 100 let..

Krematorium v hororu
Krematorium v hororu (Foto ara)

Dnes tak probíhají tři čtvrtiny českých pohřbů. Před 100 lety byla ale kremace v českých zemích naprostou novinkou! Úplně první pohřeb žehem se uskutečnil 31. října v Liberci a byl zakázaný.

Spalování nebožtíků umožnil až zákon v lednu 1919, který vešel v platnost 1. dubna téhož roku. Myšlenku pohřbívání žehem šířila zpočátku v tehdejším Československu Společnost pro spalování mrtvol (1899) a poté spolek Krematorium (1909), z něhož vzešla nynější Společnost přátel žehu. V jeho čele stál básník, dramatik a autor libreta k Dvořákově opeře Rusalka Jaroslav Kvapil (†81), který byl zároveň autorem zákona povolujícího spalování zemřelých.

Téměř třicet

V České republice dnes funguje téměř třicítka krematorií. Žehem se u nás provádějí zhruba tři čtvrtiny všech pohřbů. První zemí v Evropě, která spalování mrtvol povolila, byla v roce 1874 Itálie. Do konce 19. století začali provádět kremace v Německu a postupně se přidávaly další státy, většinou ty, v nichž neměla velkou sílu katolická církev.

Víte že...

...za Rakouska-Uherska byli spalováni jen zločinci a domnělé čarodějnice? Těla zemřelých se spalují při teplotě 900 až 1000 °C. Celý proces trvá více než hodinu a průměrná váha popela z jednoho těla je 2,8 kilogramu.

Nejstarší v zemi

Liberecké krematorium, úplně první u nás, vzniklo v letech 1915 až 1917 podle návrhu drážďanského architekta Rudolfa Bitzana (†66). Budova ve stylu secese, která je chráněnou památkou, prochází rekonstrukcí. Město do ní během dvou let investuje ﷯20 milionů korun.

Krematorium v hororu

Krematorium v Pardubicích ve stylu art deco, které bylo vybudováno v letech 1922 až 1923, se vrylo do paměti filmových fanoušků. V roce 1968 zde režisér Juraj Herz (†83) natáčel kultovní horor Spalovač mrtvol s Rudolfem Hrušínským (†73) v hlavní roli.

Jak vyčistit a neponičit hrob

Chcete mít na Dušičky hrob jako ze žurnálu, ale nechali jste to na poslední chvíli? Pak rychle vezměte kartáč a kýbl do ruky a vyrazte. Abyste ale neudělali v tom chvatu více škody než užitku, dejte si pozor na to, čím budete hrob čistit!

Na každý kámen se musí jinak

Umělý kámen a mramor – používejte jen neutrální čističe, vodu a nečistoty odstraňujte mechanicky. Rozhodně se vyhněte kyselým čističům, jako je ocet. Spolehněte se spíš na mýdlovou vodu, případně sodu. Důkladně je ale po čištění vymyjte.

Žula – je odolná a nevadí jí silnější chemikálie na bázi kyselin (kupř. octová voda), které rozpustí matný cementový povlak.

Pískovec – vyžaduje delikátní přístup. Bývá hodně napaden lišejníky, je měkký, nasákavý a snadno se drolí. Jemně ho očistěte měkkým kartáčem. Buďte opatrní i s vodou.

Nápisy a doplňky z barevných kovů – vyhněte se čpavku a zásaditým čističům, které by mohly poničit nápisy a na mosazných a bronzových doplňcích by udělaly neodstranitelné fleky. Kovy čistěte hadříkem namočeným v lihu nebo mýdlové vodě, vygumujte gumou, vyčistěte jemnou zubní pastou nebo vyleštěte semišem.

Vychytávka: Tlakový čistič

S jeho pomocí se účinně zbavíte všech nečistot. Musíte být ale velmi opatrní, abyste nevymyli kupříkladu i nápis. Budete potřebovat přístup k vodovodu a elektrické energii. Stroj vám půjčí v hobbymarketech za zhruba 300 korun.

Konev s vodou

Kamennou desku před čištěním důkladně omyjte vodou a nechte nečistoty zvlhnout. Usnadníte si práci. Po čištění znovu kámen důkladně opláchněte.

Mýdlo

Klasické jádrové mýdlo je nejšetrnější prostředek, jaký můžete na kamenné plochy použít.

Hadr

Pomocí něj vysušte záhyby v nápisu, případně jemně vyleštěte kovové plošky.

Speciální chemie

Některé čističe jsou vyrobeny speciálně na hroby či kámen. Přečtěte si ale návod, na jaký typ kamene se hodí.

Krematorium v hororu

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.