Daně klesnou víc - Lídři koalice se dohodli na reformě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Daně klesnou víc - Lídři koalice se dohodli na reformě

PRAHA – Lídři vládní koalice se na včerejším jednání shodli na reformě veřejných financí, které podpoří všichni vládní poslanci. Daně by v příštích letech měly klesnout víc, než kabinet původně navrhl.


Klíčové jednání Sněmovny, na němž se rozhodovalo o osudu vládních a ekonomických reforem a tím i o další existenci kabinetu premiéra Mirka Topolánka, jehož se zúčastnili předsedové ODS, lidovců a zelených, trvalo celé tři hodiny.

Další sporné téma - poplatky dětí u lékaře - chtějí kolaliční lídři řešit zvýšením daňové slevy na děti. Sama vládní koalice nemá zatím úplně jasno, jak vůbec bude »batoh« reforem vypadat. A to o něm mají poslanci ve druhém čtení hlasovat už v příštích dnech… Pár hodin před začátkem včerejší schůze se ODS se svými stranickými »rebely« dohodla na kompromisním návrhu daně z příjmu fyzických osob ve výši 13,5 procenta z tzv. superhrubé mzdy (s platností ale až od ledna 2009), který by měli podpořit všichni poslanci ODS, včetně rebelů. Dosavadní vládní návrh počítal s 15 procenty. „Poprvé za poslední měsíce se odvažuji hovořit o 81 poslancích ODS, kteří budou hlasovat jednotně, pokud budou splněny určité předpoklady,“ řekl šéf ODS a premiér Mirek Topolánek.

ODS se nakonec podařilo přesvědčit o svých návrzích koaliční partnery (KDU-ČSL a Zelené), kteří zprvu se snižováním daní nesouhlasili. ODS ale řekla: „V otázce daní neustoupíme, je to ale jediný tvrdý požadavek, který máme. Ve zdravotní a v sociální části reformy jsme naopak ochotni vyjít koaličním partnerům vstříc.“

Nejostřeji proti reformě vystupuje lidovecký poslanec Ludvík Hovorka – pokud v ní bude zavedení poplatků u lékaře i pro děti od 6 let, nezvedne prý pro návrh ruku. Požaduje, aby byly od placení osvobozeny děti do 15 let. Koalice má přitom ve Sněmovně jen 100 »svých« hlasů, spoléhá ale i na »přeběhlíky« z ČSSD Pohanku a Melčáka.

Ostře se včera do reformy pustil opět šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Pokud koalice předloží komplexní pozměňovací návrh k reformě veřejných financí, žádá ČSSD prodloužení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 40 dní. Straně se nelíbí, že poslanci budou jednat o návrhu, jehož znění zatím nikdo nezná.

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB

> Nyní: čtyři zdaňovací pásma podle výše příjmu (12 %, 19 %, 25% a 32 %)
> Jak to bude: Příští rok 15 % z tzv. superhrubé mzdy, tedy hrubé mzdy zvýšené o sociální odvody placené zaměstnavatelem. Odpovídá 23,1 % současné hrubé mzdy. Další rok bude daň činit 12,5 procenta (to odpovídá daňovému zatížení 19,5 %).


Autor: (pol)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.