Máte zbytečných 18 tisíc? Proleťte se v tryskáči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Máte zbytečných 18 tisíc? Proleťte se v tryskáči!

A jde se na to. Za okamžik se stroj dostane až do výšky tří kilometrů.
A jde se na to. Za okamžik se stroj dostane až do výšky tří kilometrů.

LÍNĚ – Je pro vás nudný bungeejumping nebo koulení v zorbingové kouli? Pak vás určitě nadchne let v tryskáči. Ve výšce tří kilometrů zažijete akrobacii, při které se vám bude tajit dech! Za čtvrthodinku ve vzduchu však dáte 18 tisíc korun!


Reportérka Aha v akci

● 15 minut rychlostí 900 km/h
● Přetížení 4G

V areálu bývalého vojenského letiště v Líních u Plzně rozhodně není o adrenalinové zážitky nouze. Objednat si tady můžete let, na který rozhodně dlouho nezapomenete. V Plzni jako jediném místě v republice se můžete proletět v tryskáči v tříkilometrové výšce rychlostí až 900 kilometrů za hodinu. A to už je pořádný zážitek! Potvrzuje to i reportérka Aha!, která si let tryskáčem vyzkoušela. „Bylo to nádherný, ani vám to nepřipadá, že letíte takovou rychlostí. Kliknutím zvětšeteKdyž se otáčíte, je to skvělé, ale pak, když se to vyrovnává, tak to mi bylo špatně od žaludku,“ svěřila se reportérka Aha!.

Czech Jet Team v Líních uskuteční dva až tři lety během týdne. Do kokpitu letounu nasedají zájemci s jedním z nejlepších pilotů. „Profesionálně pilotuji Boing 737 u ČSA a tohle létání je můj koníček,“ říká pilot Vladimír Peroutka (53). Protože je zároveň inspektor Úřadu pro letectví proudových letadel v České republice, nemusí se nikdo obávat, že by let neproběhl podle regulí. „Tenhle letoun může dělat jakoukoli akrobacii a létat do výšky až 12 tisíc metrů. Kliknutím zvětšeteMy lety provádíme zhruba tak do tří kilometrů nad Plzní,“ vysvětluje pilot. V letounu má přímé spojení s pasažérem, hlasem se aktivuje mikrofon, takže není potřeba nic mačkat.

„Jednotlivé prvky akrobacie ve vzduchu navazují na sebe pouze se souhlasem klienta, takže pokud je to pro něho už zatěžkávající, okamžitě se přizpůsobím. Takže pak je třeba z akrobatického letu pouze let vyhlídkový s helmou na hlavě,“ popisuje Peroutka. Albatrosy v Plzni létají do hodnoty 4G, to znamená do čyřnásobného přetížení vlastní váhy. Kliknutím zvětšeteZáporné přetížení, kdy se krev nahrne do hlavy, není ani pro samotné piloty mnohdy příjemné, a tak se do něj nepouštějí.

K samotnému letu patří také předletová příprava. „Každý musí absolvovat lékařskou prohlídku a je dostatečně poučený o tom, jak se v letadle chovat,“ vysvětluje Pavel Píchal (49) z organizačního týmu. „Pasažér se v případě problémů musí dokázat z letadla vystřelit. Nejde o žádnou složitou manipulaci, především se nesmí panikařit,“ doplnil Píchal.

Kliknutím zvětšeteSkvělý zážitek samozřejmě něco stojí. Patnáct minut pobytu ve vzduchu přijde na 18 tisíc korun.

Albatros L39C

● za hodinu letu spotřebuje 800 litrů kerosinu
● maximální výška – 12 tisíc metrů
● maximální rychlost – 900 km/h
● bylo vyrobeno 2992 kusů, sloužily k výcviku vojenských stíhacích pilotů


Autor: MARCELA TOLAŠOVÁ
Foto pro Aha! – Vladimír Vlk

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.