Masakr ve škole: Střelba do dětí a pak výbuch! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Masakr ve škole: Střelba do dětí a pak výbuch!

Na Krymu došlo k explozi na místní škole
Na Krymu došlo k explozi na místní škole (Twitter)

Nejméně třináct mrtvých a zhruba padesát zraněných si vyžádal středeční výbuch na střední průmyslové škole ve městě Kerč na Krymu. Ruské úřady označily explozi za teroristický útok. Nejprve se objevila informace, že neštěstí zavinil výbuch plynu. Později se však ukázalo, že ve školní jídelně bylo umístěno výbušné zařízení.

„Příčinou úmrtí a takového množství zraněných se stal výbuch podomácku vyrobeného výbušného zařízení,“ prohlásil Sergej Melikov, zástupce ředitele ruské Národní gardy, polovojenské organizace, která nahradila vojska ministerstva vnitra. Gardisté na místě podle něj odstraňují následky teroristického činu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ještě dříve řekl, že úřady nevylučují, že se jednalo o teroristický čin a tuto verzi prošetřují.Prezident Vladimir Putin nařídil tajné službě FSB a federálnímu Vyšetřovacímu výboru podniknout neprodlené kroky k objasnění příčin výbuchu. Nařídil také ministerstvům zdravotnictví a pro mimořádné události poskytnout pomoc raněným a v případě potřeby i zajistit jejich převoz do nejlepších léčebných zařízení v zemi. Prezident také vyjádřil soustrast pozůstalým.

„Výbuch si vyžádal mrtvé a mnoho zraněných,“ uvedla agentura TASS. Počet obětí se dál upřesňuje. V nemocnici skončilo 18 lidí, lékaři se ale připravují na příjem desítek dalších. Podle ředitelky technické školy Olgy Grebennikovové vstoupil do budovy neznámý počet ozbrojenců, kteří zde odpálili bombu a stříleli na každého, koho spatřili, napsala agentura Reuters.

„Stáli jsme s dětmi na ulici, když jsme uslyšeli silnou ránu. Okna ze dvou poschodí prostě vypadla,“ řekl očitý svědek pro server KerčInfo. Raněné pomáhali z budovy školy vynášet žáci i kolemjdoucí. „Je tady spousta zraněných, nakládají je do sanitek. Přijíždějí jedna za druhou,“ hlásil reportér. Většina obětí jsou podle médií žáci. V Kerči jsou nyní evakuovány školy a školky.

Místní úřady vyhlásily na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, stav nouze. Šéf Krymu Sergej Aksjonov ohlásil, že na poloostrově kvůli teroristickému útoku vyhlásí třídenní smutek.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.