Počasí šílí! Někde záplavy, někde země puká žízní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Počasí šílí! Někde záplavy, někde země puká žízní!

Marii Lebkové z Višňové bylo do pláče, v domě měla skoro půl metru vody.
Marii Lebkové z Višňové bylo do pláče, v domě měla skoro půl metru vody.  (Aha! – Emanuel Bořánek, HZS, ČTK)

PRAHA – Počasí se zbláznilo! Zatímco jedna vesnice se topí, jen o pár kilometrů dál mají lidé vody sotva na umytí. Meteorologové vzkazují: už příští týden se vrátí tropy, konec prázdnin bude suchý a teplý!

A jak bude do konce prázdnin?

Bouřky a přívalové deště posledních dnů mají na svědomí místní záplavy. V Horní Radechové na Náchodsku hasiči odčerpávali vodu ze zaplavené požární zbrojnice, v nedalekém Červeném Kostelci voda zatopila ulici a obchod. Voda vnikla i do sklepa domu v Lázních Bělohrad na Jičínsku, rušno měli také ve Višňové na Liberecku, kde voda zaplavila tři desítky domů. Situaci tu komplikovaly i vylité zádržné nádrže u elektráren v nedalekém polském Turowě. V Pertolticích nedaleko Višňové dokonce padl čtyřiadvacetihodinový rekord – od pátečního do sobotního rána tu napršelo 116 milimetrů vody. Přitom v některých obcích vzdálených odtud jen deset kilometrů napršelo pouhých pět milimetrů!

Zatímco Prahu bičuje déšť denně, v nedalekém Jílovišti musejí do vodovodu navážet vodu cisternami. Kvůli nedostatku vody platí zákaz zalévání zahrad i ve Staré Červené Vodě a Červené Vodě na Jesenicku.

A jaké počasí nás čeká? Od zítřka se bude oteplovat, v půlce týdne by teploty měly opět atakovat třicítku. Tropy naštěstí nevydrží dlouho, teploty se budou pozvolna snižovat na příjemných 23 až 27 stupňů, počítat musíme s bouřkami. Závěr prázdnin by měl být příjemný – teploty nepřevýší 26 stupňů a obloha bude převážně modrá.

12.8.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.