Kulatiny prvního kosmonauta Remka: Před 40 lety letěl ke hvězdám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kulatiny prvního kosmonauta Remka: Před 40 lety letěl ke hvězdám

Ateliérová fotografie, kterou znal za normalizace každý. Remek byl československý Gagarin!
Ateliérová fotografie, kterou znal za normalizace každý. Remek byl československý Gagarin! (Foto Aha! – Robert Klejch, ČTK, Profimedia.cz, Aspen.PR, ara)

Jako jediný Čech viděl naši modrou planetu z vesmírné lodi. Vladimír Remek (70) však zažil i horší časy, poznal nejen obdiv, ale i zapomnění. 

Psal se 2. březen 1978, 16 hodin 28 sekund, když kosmická loď Sojuz 28 do vesmíru vynesla první mezinárodní posádku v historii. Československo v ní jako třetí země světa vyslala na oběžnou dráhu stíhacího pilota Vladimíra Remka (tehdy 29). Jak sedmdesátník Remek na svoji velikou misi vzpomíná? „Nejhorší byl první a druhý večer. Když si na beztížný stav organismus zvykne, je to parádní věc,“ popsal prvotní nevolnost.

Ženy »vesmířana«

Remkovi nejprve učarovala dcera bývalého ministra zahraničí a angažovaná herečka Hana Davidová (†62), již jsme naposledy viděli ve snímku Díky za každé nové ráno (1994). S ní má dceru Annu (38), herečku a manželku herce Ondřeje Brouska (37). Díky nim už je také dědečkem šestiletého Františka. Už v době prvního manželství ale trávil více času s milenkou Janou Bielikovou (67), která se pak stala jeho druhou ženou. 

Pád a návrat hrdiny

Remka si kvůli nevěrám podala i StB. Jinak byl ale Remek se soudruhy zadobře. „Ať sílí a upevňuje se bojová družba mezi ozbrojenými silami ČSSR a Sovětského svazu! Ať se dále rozvíjí a vzkvétá bratrské přátelství mezi našimi národy!“ prohlašoval na konci 70. let. Nálepku komunistické superstar nosí dodnes a mnoho Čechů mu to má za zlé. Roku 2004 byl zvolen za komunisty poslancem Evropského parlamentu, mandát obhájil v roce 2009. V lednu 2014 se stal velvyslancem v Rusku a ve funkci zůstal do letošního ledna, kdy odešel do důchodu.

Pyšní rodiče

Remkův otec Jozef, sám letec, generál a politik, se dmul pýchou. Matka Blanka pro Rudé právo v březnu 1978 vzpomínala, jak Remek miloval koně, rybičky, svého kokršpaněla a žigula (sovětský automobil značky Lada z továrny VAZ). Celý život se prý řídí heslem Per aspera ad astra, tedy Přes překážky ke hvězdám.

Úlitba za rok 1968?

Zlé jazyky dodnes tvrdí, že jeho účast v programu Interkosmos byla jakousi úlitbou Rusů za okupaci v srpnu 1968. Společný let s Alexejem A. Gubarevem (†83) měl také prezentovat přátelství Sovětského svazu a Československa. „Z kandidátů byl nejlepší,“ tvrdil však plukovník Antonín Dvořák. Remek měl před letem nadváhu, kvůli cestě do vesmíru musel shodit 12 kilogramů. Vybrán byl ze 179 pilotů.

Víte, že...

...Remek přežil v říjnu 2001 vážnou nehodu, u Milevska se s ním zřítil vrtulník Mi-8S?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.