Dnes je to 70 let od smrti dobrodruha Jana Eskyma Welzla (†80): Prožil desítky let v zemi věčného ledu jako náčelník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dnes je to 70 let od smrti dobrodruha Jana Eskyma Welzla (†80): Prožil desítky let v zemi věčného ledu jako náčelník

Jan Eskymo Welzl.
Jan Eskymo Welzl. (Foto eskymo-welzl.cz, tourism.zabreh.cz, ČTK)

Cestovatel, dobrodruh, polárník, vynálezce... Tím vším byl Jan Eskymo Welzl (†80), který se zapsal do povědomí všech Čechů také coby eskymácký náčelník. Právě dnes je to 70 let, co tento dobrodruh a pábitel v Kanadě zemřel.

Měl se živit jako zámečník, to ho ale nelákalo. V roce 1893 se 25letý zámečnický učeň Welzl po smrti svých rodičů vydal z rodného Zábřehu na Moravě na cestu kolem světa.

»Jen« –50 stupňů

Český dobrodruh se plavil se po mořích a dokonce se nechal naverbovat i na stavbu transsibiřské železnice. Tam se rozhodl, že projde napříč Sibiří. I přesto, že se vůbec nevyznal v mapách, putoval pěšky přes Jakutsk, Verchojansk a Nižněkolymsk na Novosibiřské ostrovy. „Cesta nebyla krutá, protože teploměr nenaměřil víc než 50 stupňů pod nulou,“ napsal později.

Život s Eskymáky

V té chvíli ještě netušil, že na Novosibiřských ostrovech stráví 26 let. Živil se rybolovem, prodával kůže i zásoby pro další polárníky, lodníkům nabízel uhlí do parních kotlů. Na své velrybářské lodi rozvážel zboží od Aljašky až daleko na severní Sibiř. Stal se de facto domorodcem a byl tak úspěšný, že ho v roce 1903 zvolili náčelníkem a nejvyšším soudcem na Novosibiřských ostrovech. Místní ho znali pod přezdívkou Bear Eater, neboli Pojídač medvědů.

Ztroskotání a vyhoštění

V roce 1924 Welzlova loď narazila u pobřeží Aljašky na pevninu. Americký soud krátce poté podezřelého bělocha, který se odvolával na neexistující rakousko-uherskou monarchii, vypověděl z USA. Welzl se usadil v Hamburku a do svého rodného Zábřehu se vrátil v roce 1928.

Inspiroval i Čapka

Osobnost Jana Eskymo Welzla se stala údajně předlohou spisovateli Karlu Čapkovi k tomu, že do svého slavného románu Válka s mloky napsal postavu kapitána Van Tocha. Někteří Welzlovi obdivovatelé pokládají Eskyma za druhého Járu Cimrmana. Ten ovšem na rozdíl od Welzla nikdy nežil.
+ foto čapek

Znamenitý vypravěč

V době, kdy byl v Hamburku, oslovil Eskymo novináře Rudolfa Těsnohlídka, a ten napsal podle vyprávění dobrodruha první knihu nazvanou Eskymo Welzl. Další Eskymovy zážitky převedli do knižní podoby Bedřich Golombka a Edvard Valenta. Vznikly tak publikace Po stopách polárních pokladů, Ledové povídky, či Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě. Ta nejznámější, Třicet let na Zlatém severu, vyšla v řadě evropských zemí, v Americe i Japonsku a zajistila Welzlovi světový ohlas.

Zemřel v Kanadě

Za peníze z prodaných knih se chtěl Eskymo vrátit na Novosibiřské ostrovy. Peněz ale nebylo tolik, a tak předčasně zakotvil v kanadském Dawsonu, kde také 19. září 1948 zemřel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.