Záhadná Mona Lisa: Odhalili tajemství jejího úsměvu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Záhadná Mona Lisa: Odhalili tajemství jejího úsměvu

Trpěla nemocí štítné žlázy!
Trpěla nemocí štítné žlázy! (Profimedia.cz, ara)

Směje se na nás z nejslavnějšího obrazu světa už více než pět století nemocná žena? Američtí vědci přišli s novou teorií, podle které trpěla Mona Lisa sníženou funkcí štítné žlázy, tedy hypotyreózou.

Dodnes zůstává tajemstvím, koho Leonardo da Vinci na portrétu přesně zachytil. Obecně se však soudí, že se jedná o Lisu Gherardini, kterou po porodu prvního dítěte nechal portrétovat její manžel, florentský obchodník s tkaninami Francesco del Giocondo. Příznaky nemociPrávě záhadný úsměv, řídké vlasy a napuchlé ruce ženy by mohly být příznaky onemocnění štítné žlázy. S touto hypotézou nyní přišel Mandeep Mehra, lékařský ředitel kardiovaskulárního oddělení ženské nemocnice v Bostonu, se spoluautorkou Hilary Campbell.

Tělesné anomálieHormony štítné žlázy ovlivňují tělesný metabolismus. Pokud je funkce štítné žlázy snížena, může se to projevovat celou řadou příznaků, jako je únava, zvýšení hmotnosti, suchá kůže či řídnutí vlasů. Tato diagnóza by také vysvětlovala žlutou kůži, řídké vlasy, vypadané obočí a zvětšenou oblast na krku. Lisa byla přitom portrétována jen několik měsíců po porodu, který někdy může tuto chorobu vyvolat.Původní omylPůvodně se vědci domnívali, že Mona Lisa trpěla vysokým obsahem cholesterolu v krvi, což vede k srdečnímu onemocnění. Lékaři však museli od této teorie upustit, neboť se dožila úctyhodných 63 let, což by nebylo vzhledem k tehdejším léčebným metodám vůbec možné. Přesto je důležité si uvědomit, že dnes už neexistuje způsob, jak skutečný zdravotní stav Mony Lisy ověřit. 

Tajemná Mona Lisa visí v pařížském muzeu Louvre za pancéřovaným sklem. Olejomalbu na topolovém dřevě o velikosti 77 x 53 cm sem každý rok dorazí obdivovat více než 9 milionů návštěvníků. Svůj věhlas získala i díky krádeži z roku 1911, kdy ji z muzea odvezl zasklívač obrazů Vincenzo Perugia do Florencie, kde byl dopaden. Nakonec za mřížemi strávil jen několik měsíců, neboť se hájil patriotstvím a tím, že chtěl obraz vrátit zpět do Itálie. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.