Bez benzinu a bez kabelu: Aku zahradní sekačky - Volné jako ptáci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bez benzinu a bez kabelu: Aku zahradní sekačky - Volné jako ptáci

Aku zahradní sekačky
Aku zahradní sekačky (Foto scom)

Volnost pohybu bez elektrického kabelu, nízká hlučnost, téměř bezúdržbový, levný a ekologický provoz. Jednu baterii můžete použít pro více zahradních strojů. Zpravidla jsou to kromě sekaček plotové nůžky, řetězové pily, vyžínače, fukary, teleskopické nůžky či prořezávače. K testu jsme zvolili ty zahradní aku programy, které používají akumulátory Li-Ion s vyšším napětím 36 – 40 V. Dosahují vyššího počtu Wh při použití akumulátoru o stejné kapacitě ve srovnání s bateriemi o napětí 18 V, které jsou v aku zahradních programech také často používány. Důležitou výbavou pro aku stroje je také nabíječka, zpravidla můžete volit mezi levnější standardní s dobou dobíjení kolem 3 hodin, nebo rychlodobíječkou, která to zvládne zhruba za hodinu.

Do dnešního testu jsme zvolili aku zahradní sekačky pro střední zahrady, se záběrem minimálně 46 cm. Všechny testované sekačky jsou součástí aku řady zahradních strojů daných značek a všechny používají akumulátory o napětí 36 – 40 V.

Jak jsme testovali

Jak stroje sekají a plní koše, jsme prověřili v praktickém testu. Zajímala nás také doba provozu při plném nabití baterie a následně také doba, za kterou se baterie dobije. Pro srovnání jsme u všech strojů používali akumulátory o kapacitě 4 Ah (Ryobi 5 Ah). Po ukončení praktických testů byly stroje posouzeny z hlediska technického a dílenského zpracování.
* měřené hodnoty

1. místo

Patriot LM47 40V (Mountfield) cena: 8070 Kč

Baterie: 1 x Li-ion 40 V, 4 Ah
Nabíječka: rychlo nebo standard
Provozní doba: 38 min.*
Záběr nože: 46 cm*
Otáčky nože: 2800 – 3000 ot./min.
Výška sečení: 2,5 – 7,5 cm
Hmotnost s baterií: 23,2 kg
Objem koše: 60 l

Sekačka s ocelovým šasi se osvědčila jak při sekání suché, tak i vlhké trávy. V hustším porostu dokonce zvyšuje otáčky, a neztrácí tak na výkonu. Velmi dobře plní sběrný koš s indikací plnosti. Stroj je díky nižší hmotnosti v terénu obratný a obsluha jej dobře zvládne i v mírně skloněném terénu. Na jedno nabití baterie 40 V, 4 Ah (1995 Kč) vydrží stroj sekat 38 minut čistého času, pokud použijete akumulátor o kapacitě 6 Ah (2745 Kč), tak sekáte o 18 min. déle. Dobití baterie rychlonabíječkou trvá 68 minut. Motor je při práci poměrně tichý a má kultivovaný chod. Výšku sečení lze nastavit centrálně pákou v sedmi výškových úrovních. Všechna kola jsou osazena kuličkovými ložisky. Pokud doma máte jiný stroj z aku řady Patriot 40 V, tak sekačku můžete, na rozdíl od ostatních testovaných značek, koupit bez baterie i nabíječky. Cena nahoře je uvedena s baterií 4Ah a s rychlodobíječkou (1290 Kč). S baterií můžete použít další stroje z řady – plotové nůžky, sekačku o záběru 37 cm, vyžínač, řetězovou pilu, fukar, teleskopické plotové nůžky nebo teleskopický prořezávač.

Výhody: dobře seká a plní koš, v hustší trávě zvyšuje otáčky, obratná v terénu, dobrá ergonomie, led indikátor stavu baterie na madle, rychlonabíječka, slušná doba provozu, široká řada dalších strojů s použitím jedné baterie, lze koupit s libovolnou baterií nebo i bez baterie.

Nevýhody: nelze výškově nastavit madlo.

Hodnocení: vítěz testu


2. místo

Oregon LM 400 (Oregonobchod) cena: 12 190 Kč

Baterie: 1 x Li-ion 36 V, 4 Ah
Nabíječka: standard/rychlo
Provozní doba: 18 min.*
Záběr nože: 51 cm*
Otáčky nože: neuvedeno
Výška sečení: 2,5 – 7,5 cm
Hmotnost s jednou baterií: 26,6 kg
Objem koše: 60 l
Záruka: 2 roky

Široký záběr a sloty pro dvě baterie. My jsme koupili sekačku s jednou 4 Ah baterií, se kterou může sekačka fungovat také, ale s tou sekala pouze 18 minut. Vhodné je přikoupit ještě druhou baterii za 4990 Kč, a prodloužit tak dobu práce (a také zvýšit celkovou hmotnost o 1,2 kg). Na rovné ploše se stroj ovládá dobře, pokud máte svažitý terén, tak je již potřeba trochu fyzické zdatnosti. Sekačka seká slušně, vyhovuje jí ale spíše suchá tráva, v hustější ztrácí na otáčkách. Sběrný koš naplní do tří čtvrtin jeho objemu. Šasi má kovové, zespodu je jeho zadní část včetně výhozu z plastu. Kola jsou uložena v kuličkových ložiskách. Stav baterie můžete kontrolovat přímo na akumulátoru, na madle LED diody vyvedeny nejsou. Sekačka byla dodána s rychlodobíječkou, baterie byla plně dobita za 90 minut. I Oregon nabízí řadu strojů, ke kterým můžete použít baterii ze sekačky. Řetězovou pilu, vyvětvovací pilu, plotostřih, křovinořez, sekačku s menším záběrem, fukar.

Výhody: robustní konstrukce, dobře seká suchou trávu, dva sloty na baterie, úsporné složení pro skladování, řada strojů s jednou baterií.

Nevýhody: krátká doba provozu, vyšší hmotnost, nemá LED diody na madle, ve svahu náročnější na tlačení.

Hodnocení: dobrá

 

3. místo

Hecht 5046 (Hecht) cena: 13 990 Kč

Baterie: 2x Li-ion 40 V, 4 Ah
Nabíječka: standard
Provozní doba: 55 min.*
Záběr nože: 46 cm*
Otáčky nože: 3000 ot./min.
Výška sečení: 2,5 – 7,5 cm
Hmotnost s bateriemi: 28,5 kg
Objem koše: 60 l

Stroj s ocelovým šasi a dvěma sloty na baterii. Bez baterií koupit sekačku nelze. Vybavena je pojezdem, který má ale v tomto případě i své nevýhody. Spotřebovává energii, a navíc je pro aku sekačku poměrně rychlý. Při sekání trochu vyšší nebo hustší trávy výkon motoru nestačí a nůž zastaví. Navíc se nám nezdá úplně ideální tvar pojezdové páky. Ovládat ji můžete pouze levou rukou. Spínače má sekačka zespodu na madle celkem čtyři, přítlak je poměrně silný a po chvíli obsluhu bolí ruka. Důsledkem nepohodlného držení je pak snížená obratnost sekačky v terénu. Použití sekačky se dvěma bateriemi sice zdvojnásobí dobu provozu, ale také značně zvyšuje pořizovací náklady. Dobití jedné baterie trvá necelé tři hodiny. Stroj pracuje i s jednou baterií. Kola jsou uložena v kuličkových ložiscích. K sekačce můžete dokoupit například vertikutátor, řetězovou pilu, fukar, plotové nůžky, vyžínač, vyvětvovač a další. U baterií máte na výběr ze dvou variant 4 (2690 Kč) a 2,5 Ah. Postrádáme rychlonabíječku.

Výhody: pojezd, dobře seká a plní sběrný koš, dva sloty na baterii – delší doba provozu při použití obou akumulátorů, led ukazatel stavu baterie na madle, rychloupínáky.

Nevýhody: nemá rychlodobíjení, rychlý pojezd – nůž zastavuje v hustší trávě, horší ergonomie pro držení a ovládání sekačky, vyšší hmotnost.

Hodnocení: dobrá


4. místo

Ryobi RLM36X46L5F (Rommar) cena: 15 280 Kč

Baterie: Li-ion 36 V, 5 Ah
Nabíječka: rychlo
Provozní doba: 33 min.*
Záběr nože: 46 cm*
Otáčky nože: 3000 ot./min.
Výška sečení: 2,5 – 7,5 cm
Hmotnost s baterií: 19,6 kg
Objem koše: 55 l
Záruka: 3 roky

Sekačka s plastovým šasi a 5 Ah akumulátorem. Na jedno nabití baterie sekala jen 33 minut a ke konci ztrácela na otáčkách. V základní výbavě má rychlonabíječku, která baterii dobije za 75 minut. Sekačku bez baterie a nabíječky nekoupíte, pokud budete chtít další aku nářadí ze sady Ryobi 36 V, tak začněte právě sekačkou. Přestože je sekačka lehká, tak se s ní v terénu příliš dobře nemanipuluje. To je způsobeno méně tuhým madlem. Spínače jsou umístěné zespodu na rukojeti madla, což není příliš komfortní a omezuje to snazší manipulaci. Sekačka plní koš maximálně do dvou třetin jeho obsahu. Na madle má LED kontrolky, které informují a stavu nabití baterie. Zadní kola jsou uložena v kuličkovém ložisku a ocelovém kluzném pouzdru, přední mají kluzné pouzdro. Pokud budete časem potřebovat novou baterii, tak zaplatíte 6290 Kč, což se nám zdá jako poměrně dost vysoká cena. Baterii můžete použít k řadě dalších strojů – plotovým nůžkám, řetězové pile, křovinořezu nebo strunové sekačce.

Výhody: efektní design, rychlonabíječka, dobře seká, LED indikace stavu baterie na madle, rychloupínací páky pro složení madla.

Nevýhody: hůře plní koš, méně tuhé madlo, při nastavení prvního výškového stupně šasi na zemi, kratší doba provozu, méně pohodlné držení spínačů.

Hodnocení: uspokojivá



Přečtěte si
Josef124
31. 3. 2021 • 20:58

Naše sekačka je také bez benzínu a bez kabelu, protože je robotická . To je ta nejlepší sekačka ze všech. Objednali jsme si ji vloni na jaře z http­s://ww­w.az­techni­ka.cz­/robo­ti-pro-domacnost/ a i přes to, že nemáme velkou zahradu, tak jsem rád, že už nemusím konečně sám sekat trávu .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.