Výletnický seriál: Nejlepší vyhlídky Česka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výletnický seriál: Nejlepší vyhlídky Česka

Heřmanice: Kolem rozhledny vede i cyklistická stezka z polské Bogatynie do Dětřichova.
Heřmanice: Kolem rozhledny vede i cyklistická stezka z polské Bogatynie do Dětřichova. (Foto: David Malík)

Jak jsme zmínili v minulém čísle Nedělního Aha!, Jizerky jsou na pozoruhodné rozhledny neuvěřitelně bohaté. Nemohlo proto zůstat jen u jednoho dílu, ale materiálu jsme měli hned na dva. Do druhého výběru jsme zařadili přes sto let starou cihlovou klasiku, nové moderní stavby a nechybí ani trochu humoru a nadsázky.

KOPANINA
Místo: 1,5 km severně od obce Frýdštejn
Výška: 21 m (v nadmořské výšce 657 m n. m).
Počet schodů: 79 Výstavba: 1894 Otevřeno: denně, klíče si ale musíte vyzvednout u p. Janků v domě čp. 2 v nedaleké osadě Kopanina. Vratná záloha na klíče je 100 Kč.
Vstupné: 20 a 10 Kč.

Jako osiřelá hradní věž vypadá rozhledna z pálených cihel, která se na stejnojmenném vrchu tyčí už od roku 1894. S nápadem na její realizace přišel Klub českých turistů z Turnova a jeho členové se hned dali do plánování. Místo kromě vizuálního důvodu vybrali také proto, že jím probíhá pomyslná česko-německá jazyková a národnostní hranice, a věž měla být symbolickým strážním místem. Dnešní vzhled dostala v roce 1936, kdy bylo vyhlídkové cimbuří zastřešeno a zaskleno. Když zdoláte 94 schodů, část kovových a část dřevěných, dostanete odměnu ve formě dechberoucího pohledu na Jizerské hory, Krkonoše, Ještědský hřbet, Český ráj s Kozákovem, Trosky, Bezděz, Milešovku a za dobrého počasí i Prahu či Orlického hory. Pokud vám výlet na Kopaninu nebude v jeden den stačit, můžete se podívat ještě třeba na nedaleké zříceniny hradů Frýdštejn a Vranov.

HEŘMANICE
Místo: Heřmanice Výška: 24 m (v nadmořské výšce 352 m n. m.)
Počet schodů: Nahoru vedou dvě schodiště, v jednom směru má 99 schodů, v druhém 90.
Výstavba: 2012
Otevřeno: denně Vstupné: zdarma

Při výběru nové rozhledny sáhli Heřmaničtí po moderním projektu libereckého architektonického studia Mjölk. Po dokončení její vzhled vyvolal rozporuplné reakce, zatímco jedni v ní totiž vidí jen okurku, další mužské přirození. Zásadní ale je, že stavba, na kterou padlo 35 kubíků modřínového dřeva, zajišťuje skvělý výhled do krajiny. Můžete obdivovat Jizerské i Lužické hory, Žitavskou nížinu a polskou hnědouhelnou elektrárnu Turow. Zajímavostí rozhledny je její dvojité schodiště, podobné, jako má pražská Petřínská rozhledna. Lidé, kteří jdou nahoru, se tak vůbec nepotkají s lidmi, kteří sestupují.

SMRK
Místo: hora Smrk, 7 km od Nového Města pod Smrkem, 8,5 od Lázní Libverda Výška: 21 m (v nadmořské výšce 657 m n. m).
Počet schodů: 91 Výstavba: 2003
Otevřeno: denně
Vstupné: zdarma

To by bylo, aby na nejvyšším bodě Jizerek nebyla rozhledna! Místo turisty samozřejmě přitahovalo odjakživa, impulzem pro stavbu byla ale česká hrdost. Na protější, ale o 19 metrů nižší hoře Stoh totiž jednu začali stavět, a to si Okrašlovací spolek v Novém Městě nemohl nechat líbit. Na Smrku tak za sedm týdnů v roce 1892 vyrostla dřevená konkurentka. Ovšem o měsíc později než ta na Stohu. Oblíbenému turistickému cíli se dostávalo od jejího stavitele, tesaře Franze Fritsche, vzorné péče, pravidelně se měnily trámy a dřevo se impregnovalo. Vydržela proto až do 50. let minulého století, kdy se zřítila. Než byla nahrazena dnešní ocelovou konstrukcí, uběhlo mnoho let, nejdříve se čekalo na výsledky jednání úředníků, pak na vzrůst vysázených smrků v okolí. Dvoupatrová rozhledna vznikla podle návrhu architekta Jana Dudy a patří k ní i tzv. útulna, kam se lze schovat za špatného počasí. Když se vydaří počasí, uvidíte samozřejmě Jizerské hory, Polsko, ale také i Krkonoše, Lužické hory, Ještěd, Bezděz, a dokonce Říp.

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.