Šestihodinový boj o život tříměsíčního chlapečka: Najednou začal umírat... Rychle na sál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šestihodinový boj o život tříměsíčního chlapečka: Najednou začal umírat... Rychle na sál!

Albion je po operaci v pořádku, zatím připojený na přístroje.
Albion je po operaci v pořádku, zatím připojený na přístroje. (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Tříměsíční Albion Pupovci, druhý chlapeček s nemocným srdcem, kterého vojáci přivezli ze srbského Kosova do Prahy, musel na operační sál o čtyři dny dříve, než doktoři plánovali. V pátek v noci se prudce zhoršil jeho zdravotní stav a hrozilo, že zemře…

Tříměsíční Albion Pupovci, druhý chlapeček s nemocným srdcem, kterého vojáci přivezli ze srbského Kosova do Prahy, musel na operační sál o čtyři dny dříve, než doktoři plánovali. V pátek v noci se prudce zhoršil jeho zdravotní stav a hrozilo, že zemře… Operační tým lékařů pražské Fakultní nemocnice v Motole tak musel narychlo začít operovat už v sobotu brzy ráno. A doktoři zvítězili. Zachránili miminku život!

Albion trpěl závažnou komplexní vadou srdce – velké tepny aorta a plicnice vycházely ze srdečních komor obráceně než u zdravého člověka. Kojenci se nedostatečně okysličovala krev v těle, a proto mu hrozila smrt.

„Během šestihodinové operace specialisté spravili komorovou vadu a tepny přeložili na správnou stranu,“ popsala mluvčí nemocnice Eva Jurinová. Aorta, největší tepna v těle, nyní správně vychází z levé srdeční komory a plicnice vede z pravé komory odkysličenou krev do plic.

Včera, den po operaci, byl stav malého Albiona stabilizovaný a většina vážných komplikací je zažehnána. Ještě před samotným výkonem byli ale lékaři skeptičtí. „Připouštěli možnost, že operace nemusí dopadnout dobře,“ přiznala Jurinová s tím, že podobně složité operace se v Kardiocentru motolské nemocnice provádějí často. „Případ malého Albiona byl však výjimečný přímým ohrožením života,“ dodala Jurinová.

Prvního z kosovských novorozenců lékaři kvůli vážnému stavu operovali již den po příletu koncem července. Tehdy třítýdenní Edonis do Česka přiletěl kvůli zúžení aorty. I tato operace skončila úspěšně. Motolské Kardiocentrum pod vedením MUDr. Jana Škovránka, CSc. je jediným pracovištěm v Česku, kde se operují srdeční vady takto malých dětí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.