Jaroslav Novák (59): Klíště z něj udělalo invalidu! Natíral je zubní pastou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jaroslav Novák (59): Klíště z něj udělalo invalidu! Natíral je zubní pastou!

Jaroslav vášnivě rád hrál fotbal. Dnes sotva obejde dům.
Jaroslav vášnivě rád hrál fotbal. Dnes sotva obejde dům.  (Aha! – Kateřina Kalibánová, Profimedia.cz)

PRAHA – Jaroslav Novák (59) byl donedávna zanícený sportovec. Dnes je z něj invalida, který se neobejde bez cizí pomoci. Doplatil na »setkání« s infikovaným klíštětem.

Jaroslav Novák (59) byl donedávna zanícený sportovec. Dnes je z něj invalida, který se neobejde bez cizí pomoci. Doplatil na »setkání« s infikovaným klíštětem.

Ještě loni Jaroslav vykonával technický dozor při opravách a rekonstrukcích tramvajových tratí, ve volném čase proháněl fotbalový míč, pobíhal za pingpongovým stolem a zahradničil na chatě na Sázavě. Na klíšťata, která se kolem jeho chaty před pár lety objevila ve velkém, si našel »zaručený recept«. „Natřel jsem je zubní pastou, po pěti minutách ji odrolil a klíště z kůže vytáhl,“ vzpomíná Jaroslav.

Každoročně se tak zbavoval i deseti zakousnutých klíšťat. Loni v červnu se však náhle přihlásila bolest hlavy. Když už nepomáhal paralen, přidaly se bolesti v zádech a byl strašně unavený, zašel k lékařce. Záhy bylo jasno: klíšťová encefalitida!
„Měl jsem vysoké horečky, obrovská hryzavá bolest mi žrala klouby, svaly i šlachy. Měsíc jsem bolestmi skoro nespal, první čtyři týdny v nemocnici jsem ležel jako prkno,“ řekl Jaroslav.

Už rok je v pracovní neschopnosti a čeká ho invalidní důchod. „Pořád mě bolí hlava, nedokážu si nic zapamatovat ani se soustředit, vypařila se i znalost angličtiny a němčiny. Špatně se pohybuji, mám potíže udržet rovnováhu, připadám si jako nesvéprávný,“ popisuje Jaroslav. K lékařům ho musí doprovázet manželka, sama invalidní důchodkyně. „Bojím se, že třeba v autobuse spadnu. Je to nepříjemné, lidi si myslí, že jsem opilý.“

Vrcholným výkonem někdejšího zapáleného sportovce je dnes pomalá procházka kolem domu. „Když to přeženu, hned cítím tlak v hlavě a motolici a musím si lehnout,“ říká Jaroslav. Na chatu ho poprvé od osudného setkání s klíštětem nedávno zavezla dcera. „Bylo to jen na otočku, ale bylo to příjemné,“ řekl smutně Jaroslav Novák.

Klíšťata stále útočí!

Dnes i zítra nám velké nebezpečí, že si z procházky přineseme klíště, nehrozí. Je totiž teplo a jasno, což klíšťata nemají právě v lásce. Už ve středu ale kvůli ochlazení a přeháňkám může být vše jinak. A opravdu velmi obezřetní bychom měli být o víkendu, kdy se očekává poměrně deštivé počasí. Do lesa a na louky, ale i do městských parků bychom měli vycházet jen v dlouhých, nejlépe světlých kalhotách a rukávech, měli bychom použít repelent a nejméně dvakrát denně si pečlivě prohlédnout celé tělo.

Končí to i smrtí

Nejdřív to vypadá jako chřipka, záhy se přidají neurologické potíže, které mohou končit ochrnutím, případně smrtí. Klíšťat, která tuto nemoc přenáší, rok od roku přibývá, stejně jako nakažených lidí. Přestože se proti této chorobě lze dát ve třech dávkách za zhruba tisíc korun očkovat, zatím tak učinil jen každý přibližně desátý Čech. „Významně ohroženi jsou především starší lidé, u kterých má nemoc těžší průběh,“ varuje primářka infekční kliniky nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.