Sněmovní komise chce vyšetřit, co se stalo s OKD: Předvede Bakalu policie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Sněmovní komise chce vyšetřit, co se stalo s OKD: Předvede Bakalu policie?

Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala (profimedia.cz)

Stát prodělal možná až 6 miliard korun, jiní se napakovali a horníci nedostali 43 tisíc bytů. Tak to vypadá s černouhelnou společnosti OKD. Sněmovna to chce vyšetřit a má kvůli tomu i speciální vyšetřovací komisi. Ale ouha! Muž, kterému je připisován podíl na největších problémech, miliardář Zdeněk Bakala (57), podle všeho nepřijde svědčit.

 Příběh začíná v roce 2004, kdy stát prodal svůj takřka poloviční podíl Karbo Investu za 4,1 miliardy korun. Podle žalobce byla hodnota nejméně 9,8 miliardy korun. Karbon Invest za 2 měsíc OKD prodali investiční skupině, kterou vedl Bakala, údajně až za 12 miliard. A poslanci nyní chtějí vědět, jak to bylo. Pozvánku, kterou miliardáří komise poslala do jeho českého bydliště v Modravě, však nepřevzal. Asi i proto, že žije dlouhodobě ve Švýcarsku.

Všechny velké ryby
„Jeho advokáti nám sdělili, že aktivně používá datovou schránku, takže to pošleme tam. Ve chvíli kdy mu to bude doručeno a on se neomluví, tak ho můžeme nechat případně předvést policií,“ sdělil Aha! předseda komise Lukáš Černohorský (33, Piráti). Omluvil se i expremiér Bohuslav Sobotka (46, ČSSD), který byl v době privatizace ministrem financí, pro toho se hledá náhradní termín. A eurokomisař Pavel Telička, který byl v orgánech některých Bakalových firem, odmítl účast. Jak konstatoval člen komise Josef Hájek (62, ANO), vykašlaly se na to skoro všechny velké ryby...


Je to hrůzostrašné
Dorazil však někdejší náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina (50, nestr.). Ten se ze zodpovědnosti vyvázal slovy, že tehdy nezodpovídal za privatizaci a smlouvu neviděl. „Z dnešního pohledu to samozřejmě vypadá hrůzostrašně,“ připustil však. Dodal, že nikdo netušil, že bude společnost prodána Bakalovi. Není si navíc ani jistý, jestli má komise šanci cokoliv prověřit, pokud nepromluví právě ti, kteří u privatizace byli.



A co 43 tisíc bytů?
Co lidé z Moravskoslezského regionu asi nikdy neodpustí je, jak to dopadlo s hornickými byty, kterých je kolem 43 tisíc a bydlí v nich na 90 tisíc nájemníků. Podle privatizační smlouvy měli totiž jejich obyvatelé, dnes často vdovy po hornících, mít předkupní právo a bydlení si pořídit za 40 tisíc korun. V létě roku 2015 se ale i přes příslib Bakaly, že vše proběhne, jak má, dočkali šoku: firma RPG byty, v níž měl podíl Bakala, byla prodána mezinárodní investiční společnosti. Její dceřiná firma dodnes od obyvatel kasíruje nájem. A ti, kteří iniciují hromadnou žalobu proti firmě tvrdí, že jsou zastrašováni finanční pokutou a vypovězením nájemní smlouvy...

Sobotka: Bakalovi jsme OKD neprodávali. Cena 4,1 miliardy byla tržní



Přečtěte si
zadnice
28. 7. 2018 • 15:27

Sněmovní "komise" nevyšetří naprosto nic. Vše samozřejmě proběhlo "v souladu se zákony ČR" a Bakala se bude nadále smát v přepychu!

6010
24. 7. 2018 • 09:36

Tak alespoň předvedení Bakaly policií bych se ještě ráda dožila a pak již vklidu mohu zavřít oči.O tom, že ho zavřou, o tom si mohu tak nechat jen zdát.Tento člověk je NADČLOVĚK, na toho zřejmě nic neplatí.Natož nějaké zákony.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.