Karlovy Vary si uřízly ostudu: Naši ctění hosté? Hitler a Masaryk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Karlovy Vary si uřízly ostudu: Naši ctění hosté? Hitler a Masaryk!

Adolf Hitler
Adolf Hitler (: archiv)

KARLOVY VARY – Mezinárodní ostudu si uřízly Karlovy Vary. Šok utrpěli zahraniční turisté, kteří před cestou do slavného lázeňského města nahlédli na jeho webové stránky. Nevěřili vlastním očím.

Mezinárodní ostudu si uřízly Karlovy Vary. Šok utrpěli zahraniční turisté, kteří před cestou do slavného lázeňského města nahlédli na jeho webové stránky. Nevěřili vlastním očím. V galerii osobností, které ve městě v minulosti pobývaly, je jako slavný návštěvník uveden i nacistický vůdce Adolf Hitler.

Poté, co si cizinci nenechali objev pro sebe, připustil i karlovarský magistrát, že se stala chyba. Hitlerovo jméno figuruje na městských webových stránkách v seznamu společně s Karlem IV., hudebním skladatelem Johannem Sebastianem Bachem, pěvkyní Emou Destinnovou či prvním československým prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem. U všech téměř 130 hostů v seznamu je vždy uvedeno, čím se v minulosti proslavili, jaké funkce zastávali a kdy Karlovy Vary navštívili. U Hitlera jakýkoliv dodatek chybí, je zde uveden pouze rok 1938.

Karlovarský historik Stanislav Burachovič se domnívá, že by u Hitlerova jména mělo být přinejmenším uvedeno, že jde o nechvalně proslulou osobu. Myslí si ovšem, že by na seznamu chybět neměl. „Jeho návštěva lázeňského města je historickou skutečností,“ uvedl. Právě z Burachovičových podkladů město při tvorbě bloku o karlovarské historii vycházelo.

Vedení magistrátu zdůraznilo, že podklady pro webové stránky připravují historici města. Podle Renaty Hybnerové z kanceláře primátorky Hitler zkrátka v Karlových Varech byl a tuto historickou událost nelze smazat. Nápravu přesto chystá. „Při každoroční aktualizaci stránek budeme požadovat, aby byl u Hitlerova jména uveden dodatek, že se jedná o nechvalně proslulou osobu,“ řekla Hybnerová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.