Rádce Aha!: Léky, které najdete v lese! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rádce Aha!: Léky, které najdete v lese!

Znáte léky z lesní lékárny?
Znáte léky z lesní lékárny? (Foto: ara)

Existují choroby, které se bez lékařů a léků, jimi předepsaných, léčit nedají. To je fakt. Stejně takovým faktem ale je, že v každém našem lese můžeme najít něco, co nám uleví při zdravotních potížích. Jen vědět, jak na to.

Houby
Naše babičky kdysi přezdívaly houbám »maso chudých«. Nejenom že zasytily, ale také buď ulevily, nebo přímo odstranily příčiny zdravotních potíží. A že jich kdysi na venkově bylo. Co se tedy houbami dá léčit?

Liška obecná

Má vysoký obsah vitaminů C, D a draslíku a obsahuje vysoké procento beta karotenu. Reguluje imunitní systém a má antioxidační účinky. Její požití podporuje funkci jater, posiluje zrak a pročišťuje trávicí trakt.

Hřib smrkový

Pasta, udělaná z vařených hřibů a přiložená na postižené místo, ulevuje od svalových a kloubních křečí. Lektin v hřibech brzdí růst rakovinných nádorů a houba jako taková má výrazné protizánětlivé účinky.

Hlíva ústřičná

Tato dřevokazná hlouba roste od konce léta do zimy (a někdy i celou) na odumřelých nebo živých listnáčích, jako je buk, vrba, ořešák, vrby a další. Snižuje cholesterol v krvi, zvyšuje odolnost při infekcích, pomáhá při zánětech, plísních a bakteriálních chorobách a léčbě popálenin.

Vatovec obří (pýchavka)

K léčebným účelům se používá drť z usušené plodnice jako čaj nebo zásyp. Působí jako prevence proti rakovinnému bujení, ale také léčí záněty močových cest nebo jejich špatnou průchodnost. Pomáhá při zacelování otevřených ran nebo hnisajících vředech.

Stromy a keře

Dendroterapie, věda o léčebných vlastnostech stromů, přinesla řadu důkazů o možnostech, které skýtají při využití toho, co o nich ještě ani z daleka nevíme.

Dub letní

Odvar ze sušené kůry má silný stahovací účinek, používá se na špatně se hojící rány a vředy (i jako prášek). Zastavuje krvácení, sedací koupel léčí hemoroidy. Kloktání odvaru likviduje záněty ústní dutiny a zmírňuje projevy parodontózy. Sušené žaludy, rozdrcené na prášek, podporují léčbu srdečních onemocnění včetně anginy pectoris.

Smrk ztepilý

Čaj z jeho mladých výhonků je vynikající při léčení nachlazení, kašle a rýmy. Ředí a uvolňuje sekret v nosních dutinách a působí velmi rychle. Když výhonky naložíme do alkoholu, získáme vynikající tinkturu k ošetření bolavých revmatických kloubů.

Bez černý

Tento keř má léčivé všechny svoje části. Květy, kůra, jarní výhonky, kořen, listí nebo zralé bobule jsou koncentrovanou přírodní lékárnou. V mnoha podobách – čaj, odvar, sirupy, obklady apod. – léčí zejména bronchitidu, kašel, rýmu, záněty dutin, usnadňuje dýchání a významně zvyšuje potivost organismu. Zlepšuje rovněž pružnost cévních stěn a snižuje tlak.



Bříza bělokorá

Čaj ze sušených listů stimuluje činnost jater a slinivky a působí proti dně, nemocem ledvin a zánětům močových cest. Odvar léčí lámavost vlasů a podporuje jejich růst. Tinktura z březových pupenů, naložených v alkoholu, je ještě účinnější.

Aha! doporučuje:

Med ze smrkových výhonků
Dvoulitrovou zavařovací sklenici napěchujeme čerstvě natrhanými smrkovými výhonky z konců větví a naplníme vodou. Umístíme ji na slunné místo a čtyři dny louhujeme. Pak tekutinu slijeme a na mírném ohni vaříme dvacet minut. Vše přecedíme, smícháme s cukrem v poměru 1:1 a opět vaříme, přičemž odpařujeme vodu až do zhoustnutí celé směsi. Získaný a ještě horký med nalijeme do uzavíratelných sklenic. Vydrží v nich nejméně rok.

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.