Zeman si jmenoval kabinet, pak letěl ženit protokoláře: Na »Miladu« máme vládu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zeman si jmenoval kabinet, pak letěl ženit protokoláře: Na »Miladu« máme vládu!

Radost na Hradě: Zeman si jmenoval kabinet
Radost na Hradě: Zeman si jmenoval kabinet (Foto Aha! – J. Poláček, M. Přibyl, S. Červená, ČTK)

A je to tady. Moment, na který jsme všichni čekali. Netušíce, že padne na den 68. výročí justiční vraždy Milady Horákové (†48). Prezident Miloš Zeman (73) včera jmenoval druhou vládu Andreje Babiše (63, ANO) opírající se o komunisty. A pak hned odletěl na svatbu šéfa svého protokolu Vladimíra Kruliše (36).

Problém číslo jedna je vyřešen. Česko má po dlouhých měsících novou vládu: síly spojí ANO a ČSSD, podpoří je podle všeho komunisté. Tak si to ostatně Zeman přál. V jejím čele stane Babiš, který je kritizován za své trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo, a tak sháněl »parťáka« v podstatě 8 měsíců. Teď ho má a zbývá dotáhnout otázku neobsazeného ministerstva zahraničí – nominanta ČSSD Miroslava Pocheho (40) prezident podle očekávání včera nejmenoval. Rezort tak dočasně povede nový vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (39, ČSSD).

Protesty na Hradě

Do třetice to chce ještě získat důvěru poslanců. „Čtrnáctého července předstoupím před Poslaneckou sněmovnu, omlouvám se, mám dojem, že je to jedenáctého července, abych podpořil tuto naši vládu,“ ujistil v projevu Zeman. Všechno ale superprima není. Už teď se kabinet honosí přívlastkem »polokomunistický«. Navíc vznikl na výročí popravy Horákové. To včera na Hrad přišli připomenout demonstranti, výběr termínu jmenování ostře kritizovala také opozice.

»Souvis« nehledejte

„Mne to určitě mrzí, je třeba odsoudit, co se stalo v minulosti, ale souvis tam nevidím,“ reagoval včera Babiš na tuto námitku na první vládní tiskovce. Zjevně nesvá byla i jeho dvojka, Hamáček. Ten musel překousnout další paradox – je členem vlády, která se opírá o podporu komunistů. Tedy strany, která před 70 lety »slupla« sociální demokracii jako malinu. I Hamáček řekl, že ho termín mrzí. Vládnout se ale prostě musí...

Hradní »rodinku« hostil Mynář: Tak se žení protokolář!

Zatímco premiér včera uváděl první členy kabinetu do jejich působišť, prezident s chotí se vypravili vrtulníkem na veselku exmilence jejich dcery Kateřiny (24), Vladimíra Kruliše (36). Ten řekl »ano« floristce Dagmar Dítětové (34).

Z Prahy do necelých 300 kilometrů vzdálených Osvětiman na Zlínsku, kde podniká a působí jako zastupitel hradní kancléř Vratislav Mynář (51), se Zeman i s manželkou Ivanou (53) vypravil helikoptérou. Ačkoliv Kruliš se před lety málem stal členem klanu Zemanů, současnému manželství prý prezident fandí. „Dášu má moc rád. Když byl Vláďa v nemocnici s rozlámanou páteří po havárii policejního BMW, ona se od něj nehnula a starala se o něj,“ řekl zdroj blízký ženichovi. Sňatek se konal u přísně střeženého penzionu, který patří Mynářovi. Za svědka ale šel ženichovi jiný hradní muž, poradce a podnikatel Martin Nejedlý (51).

„Martin je můj přítel. Vždy mi pomohl, když jsem potřeboval. Takových přátel mám velmi málo,“ vysvětlil Kruliš Aha!. Nevěstu zase k oltáři vedl tajemník Jaroslav Hlinovský (61). Tatínek nevěsty totiž před 15 lety zemřel. Jak Aha! zjistilo, slavnostní menu představoval slepičí vývar, krůtí prsa se špenátem a batáty. Nechyběla samozřejmě moravská vína a slivovice.

Víte, že...

...místo bývalé novinářky Barbory Peterové nastoupí do funkce mluvčí vlády exredaktorka Primy Petra Doležalová?

Komunisté v pozoru

Poněkud nevhodně se včerejší datum jmenování vlády ukazuje v historickém kontextu. Téhož dne, tedy 27. června, ale roku 1948 byla sociální demokracie násilně sloučena s KSČ. Přesně o dva roky později, tedy 27. června roku 1950, pak byla v komunisty inscenovaném procesu popravena Milada Horáková.

Političce z České strany národně sociální nepomohlo ani to, že se o její milost zasazovali například Albert Einstein či Winston Churchill. Smutný konec Horákové i dalších obětí komunistického režimu si včera připomněly stovky lidí na různých místech republiky. Minutu ticha držela také zasedající Sněmovna. Chtě nechtě museli při pietě povstat i komunističtí poslanci.



Přečtěte si
ivoadler
28. 6. 2018 • 11:19

Viděl jsem fotku Zemana jak blahopřeje nevěstě. Má takovej vemlouvavej pohled, že by člověk slintal. No nevolte takovýho prezidenta!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.