Další nápad ministra Bursíka: Budeme třídit i zbytky jídla a psí hovínka…! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Další nápad ministra Bursíka: Budeme třídit i zbytky jídla a psí hovínka…!

Martin Bursík
Martin Bursík (: archiv)

PRAHA – U popelnic teď budeme třídit nejen plasty, sklo, papír a ostatní odpadky, ale brzy i zbytky jídla, prošlé potraviny, skořápky vajec či psí hovínka! Ministerstvo životního prostředí chystá totiž nový zákon o odpadech, který bude nařizovat obcím povinnost zavést kontejnery na třídění bioodpadu. To povede ke zvýšení poplatků za likvidaci odpadu.

U popelnic teď budeme třídit nejen plasty, sklo, papír a ostatní odpadky, ale brzy i zbytky jídla, prošlé potraviny, skořápky vajec či psí hovínka! Ministerstvo životního prostředí chystá totiž nový zákon o odpadech, který bude nařizovat obcím povinnost zavést kontejnery na třídění bioodpadu. To povede ke zvýšení poplatků za likvidaci odpadu.

Novela zákona by měla platit zhruba od začátku roku 2009, reálně by zavedení systému mělo fungovat od roku 2010. Zákon bude znamenat, že obce budou povinny mít nádoby na tříděný odpad, které dnes mít nemusí. Tento ekologický projekt však spolkne stovky milionů korun, které opět zaplatí daňoví poplatníci. V důsledku toho chce ministerstvo zvýšit poplatky »za popelnice«. Nyní je strop na poplatcích na 500 Kč ročně. O kolik zdraží, zatím ministerstvo neví. Možnost třídit bioodpad využívají některá města už nyní.

„Systém třídění bioodpadu u nás funguje od loňského dubna, kontejnery vyvážíme jednou za dva týdny do nedaleké kompostárny,“ říká Veronika Richtrová z odboru životního prostředí ve Vysokém Mýtě. „Ano, občas si někdo stěžuje, že kompostejnery smrdí, technické služby je musejí vymývat,“ přiznává Richtrová. Obce sice budou mít za povinnost zavést vždy pět druhů kontejnerů – zvlášť na sklo, papír, plasty, bioodpad a zbylé odpadky – pro lidi ale třídit odpad povinné nebude. Jak se tedy tento nový nápad ministra životního prostředí Martina Bursíka ujme, je otázkou. Poslední jeho nápad, zavést zálohy na PET lahve, však vzbudil velký rozruch.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.