Nejstarší stříkačka v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejstarší stříkačka v Česku

Sem se dala oj a zapřáhli dva koně, které ji k ohni dotáhli.
Sem se dala oj a zapřáhli dva koně, které ji k ohni dotáhli. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Uhasit požár nebylo dřív vůbec lehké. Často lehly popelem celé městské čtvrti. Ve snaze zefektivnit hašení vznikly první stříkačky. Nejstarší v Česku pochází z roku 1746.

Je k vidění v Expozici požární ochrany v areálu Hasičského záchranného sboru ve Zbirohu na Rokycansku. „Úplně první byly přenosné stříkačky. Šlo o nádrže na vodu většinou ve tvaru krychle. Když hořelo, naložili je na žebřiňák a odvezli na místo požáru,“ popsal vedoucí expozice Vlastimil Studený (61). Nejstarší stříkačka v Česku je vlastně ta přenosná, ale napevno přidělaná k podvozku formanského vozu. „Vešlo se do ní zhruba 100 litrů vody. Pro tu museli hasiči soustavně běhat s kýbly a nalévali ji dovnitř. Jinak by zásobu za chvíli vystříkali,“ uvedl správce sbírek Jiří Vinklárek (55).

Nejvzácnější
Zápřahová parní stříkačka z roku 1894. Šlo o pokus nahradit lidskou sílu párou, ale neosvědčilo se to. Když začalo hořet, hasiči museli nejdříve zatopit, vyrobit páru a teprve potom se mohlo hasit. A to trvalo dlouho.

Nejkurióznější
Přenosná ruční stříkačka z 2. poloviny 18. století. Patřila obci. „Když hořelo, sedlák přijel s koňmi a žebřiňákem, přiběhli kovář, truhlář či další řemeslníci. Naložili ji na vůz a odvezli k požáru,“ řekl Studený. Takto vznikly sbory dobrovolných hasičů.

Nejzáhadnější
Zápřahová ruční stříkačka z roku 1750. Stříkačku vyrobil kolář Jílek z Cerhovic na Berounsku. Má být ještě starší než ta z roku 1746. „Mělo by to být o třicet let, jenže na to není důkaz. Snažíme se ho získat už tři roky, ale dokumenty chybí,“ řekl Studený.


Kde? Expozice požární ochrany, Zbiroh
Kdy? Denně 9:00 až 17:00, o prázdninách až 17:30
Za kolik? Zdarma



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.