Helikoptéra v centru? Stačí jen žádost... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Helikoptéra v centru? Stačí jen žádost...

Nad Myslbekem v úplném centru Prahy včera létala helikoptéra.
Nad Myslbekem v úplném centru Prahy včera létala helikoptéra.

PRAHA – Hřmot helikoptéry, která se pohybovala jen několik desítek metrů nad rušnými ulicemi a nákupními centry, zastavil včera ráno na hodinu život ve středu Prahy. Za vzruch mohly stavební úpravy v nákupním centru Myslbek.


Podle zdejší ředitelky Aleny Husákové helikoptéra přenášela na jeho střechu nadměrné náklady, které nemohly být dopraveny přes výtah v provozní budově. Celá nesmírně rušná akce trvala hodinu.

Takový hřmot Pražané přímo v centru města už dlouho nezažili. Ale může se opakovat prakticky denně, a i několikrát za den. Zajistit si nákladní dopravu helikoptérou může jakákoliv ve středu města sídlící firma. I v centru Prahy k tomu totiž stačí jen formální povolení.

„Úplně bez povolení může nad Prahou létat jen státní doprava, tedy policisté, zdravotní záchranka a další. Ostatní musí let kvůli bezpečnosti předem oznámit,“ upřesnil tiskový mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

O krok komplikovanější to má firma, která si vrtulník objednává do prostoru, který ohraničuje jakási bezpečnostní kružnice. Jejím středem je žižkovská věž, průměr má sedm kilometrů. V tomto případě se musí žádat o povolení Úřad pro civilní letectví, ale žádost je jen formalitou. Pokud helikoptéra splňuje potřebná kritéria a řidič dodržuje obecné letecké podmínky, není důvod k zamítnutí. Speciální režim je ve vzduchovém prostoru nad Pražským hradem. Tam nesmí létat nikdo.


Autor: Jan Exner
Foto Aha! – Václav Nekvapil

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.