Zlevnění jídel pro poslance: Tihle o tom rozhodli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zlevnění jídel pro poslance: Tihle o tom rozhodli!

Sněmovní restaurace
Sněmovní restaurace (Foto ara)

Chtěli si mlaskat za hubičku, ale nechtěli se k tomu přiznat. Za hradbou mlčení se schovávali poslanci, kteří v květnu schválili levnější jídla ve sněmovní vývařovně. Jenže Aha! se podařilo sehnat seznam těch, kteří chtěli na pochutinách škudlit.

Ze seznamu vyplývá, že jen jeden člen Stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny byl proti, jeden se zdržel a hned osm si jich levnější jídlo přikleplo. Zbylých osm zákonodárců v komisi pak o tomto bodě nehlasovali. Prý o něm nevěděli a měli jiné povinnosti. Pro levnější stravu v kantýně bylo Pět poslanců z hnutí ANO a po jednom z ODS a SPD. Naopak proti hlasoval Pirát a další člen ANO se zdržel.

Státní tajemství

Kdo jak hlasoval o zlevňování, nechtěl prozradit předseda komise Pavel Kováčik (62, KSČM). A ještě ve čtvrtek tvrdil, že neví, jestli zápis z květnové schůze viděl. „Já se tam (zápis z jednání) musím jako předseda komise pro práci kanceláře Poslanecké sněmovny podepsat, abych ověřil pravost. Něco jsem podepisoval, ale nevím co,“ řekl Aha!.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (44, ANO) po nátlaku Aha! rozhodl, že poslanci už pro příště o cenách v jídelně rozhodovat nebudou. Od července tak klesne přirážka z 50 na 40 procent a tak to zůstane zakonzervované.

Sprosté dopisy

Podle Kováčika poslancům dokonce chodí dopisy od naštvaných lidí – voličů – a ti si mnohdy neberou servítky. „Myslím, že ten mediální humbuk je zbytečný, chodí nám teď sprosté dopisy, to bych nemohl číst snad ani po 22. hodině. Naši kolegové, kteří o tom média informují, si neuvědomují, že poškozují nás všechny, celý parlament. I ty zaměstnance, kteří mají nízké platy a zvýhodněné stravování potřebují,“ uvedl politik.

Jak poslanci hlasovali o cenách svého jídla?

Proti zlevnění:

František Elfmark (39, Piráti)

Stanislav Bláha (48, ODS)

Milan Brázdil (55, ANO)

Jaroslav Dvořák (60, SPD)

Ivan Jáč, (62, ANO)

Miloslav Janulík (55, ANO)

Josef Kott (47, ANO)

Pavel Kováčik (62, KSČM)

Miloslava Rutová (70, ANO)

Zdržel se:

David Pražák (38, ANO)

Jak šachovali s přirážkou

Únor 2018

Piráti prosadili na sněmovní jídla přirážku 50 procent místo dosavadní pětiprocentní. Část cen ve sněmovní kantýně vzrostla až o polovinu Některé položky na jídelním lístku se tak už přiblížily těm v normálních restauracích

Květen 2018

Poslanci hlasovali o cenách jídla znovu, navíc neplánovaně, narychlo a v bodu »různé«. Restaurační menu by se podle tohoto rozhodnutí mělo přecenit od července. Poslanci odhlasovali snížení přirážky na jídlo z 50 na 40 %. Prý kvůli růstu cen surovin.

O kolik zlevní menu

Jídlo                                        Cena nyní                 Cena po zlevnění

vepřo-knedlo-zelo                        52 Kč                             50 Kč

kuřecí stehno s rýží                      59Kč                              58 Kč,

svíčková s knedlíkem                    86 Kč                             85 Kč

hovězí vývar s játrovou rýží          14 Kč                              13 Kč

omeleta s tomaty, brambory         54 Kč                             53 Kč

vepřové na paprice, těstoviny       64 Kč                              63Kč



Přečtěte si
cukrenka
16. 6. 2018 • 11:10

Protože ve společnsoti už vznikla třída hamby, tedy lidí co pracují za drobné a důcvhodci,kterým dlůchod nepostačuje, mělo by se přidat právě tam. Důchody tedy valorizovat nikoliv plošně a platy zdvihat tam,kdfe jsou ostudné. Proto se pro nás potom také vyrábí a dováží sem levné nekvalitní potraviny.

zadnice
16. 6. 2018 • 10:28

"I ty zaměstnance, kteří mají nízké platy a zvýhodněné stravování potřebují,“ uvedl politik. Tak to máte zlevnit zaměstnancům, ale vy myslíte hlavně na sebe vyžírkové!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.