Nechali dceru (3) v rozpáleném autě: Vděk? Byli naštvaní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nechali dceru (3) v rozpáleném autě: Vděk? Byli naštvaní!

Strážnice vynáší z rozpáleného auta tříletou holčičku.
Strážnice vynáší z rozpáleného auta tříletou holčičku. (Foto Městská policie Brno)

Měli s kolegou půl hodiny do konce pondělní směny, když dostali do vysílačky zprávu: v rozžhaveném autě u obchodního centra v Brně-Bohunicích kolabuje malé dítě. Strážník Luboš Barth (45) u vozu, kde teplota vzrostla na 48 °C, rozbil okénko.

Ještě předtím Barth nahlásil do vysílačky: „Dítě je při vědomí, klimbá mu hlavička, budeme rozbíjet okno, potřebuju na místo erzetu (rychlá záchranná služba, pozn. red.). Je mu tak dva a půl roku.“


„Vedle mě je zaparkované auto, uvnitř je zpocené dítě, ale úplně durch. Zatím dejchá,“ volal zachránce Martin Menšík při telefonátu na linku 156.
Vzápětí se pustili do akce. „Nebylo nad čím váhat, rozbil jsem okno u řidiče. Parťák holčičku vytáhl a předal kolegyni. Musím ocenit pozorného pána, který ji uviděl uvnitř, ale i lidi kolem. Nabízeli vodu, chtěli také pomoci,“ svěřil se Luboš.

Od rodičů ale místo poděkování slyšeli jen spílání. Muž se jen rozčiloval kvůli rozbitému okénku. „Nejspíš si vůbec neuvědomili, co se mohlo stát,“ říká. A co následovalo, když si mrně převzala záchranka? Zachráněný život malé holčičky zapít nešli. „Kdepak oslava. Sedli jsme si zpátky do auta a řekli si, že to bylo dobré. I když se směna trochu protáhla,“ usmívá se strážník.


Video jako důkaz o lži: Dívka trpěla 16 minut
Video jako důkaz poskytl policii řidič, který u obchodního centra zaparkoval a palubní kamera se nevypnula a dál točila. Záznam usvědčuje tátu děvčátka ze lži.
„Otec hlídce nejprve tvrdil, že se vzdálili jen na pět minut, přestože od samotného oznámení na tísňovou linku uplynula přibližně čtvrthodina. Matka upřesnila, že nákupy trvaly přibližně dvacet minut,“ řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Časová osa videa se začátkem v 18.08 potvrzuje, že díky pozornému Martinu Menšíkovi, který trpící dítě spatřil a vytočil linku 156, zůstala holčička ve vyhřátém interiéru »jen« 16 minut. Autor videa s názvem Brněnská Špička, který si přál zůstat v anonymitě, si nebral na adresu mladého páru servítky. „Rodinka si jde na nákup a dítě zavírá v autě. Zkuste se sami zavřít na dvacet minut v autě se zavřenými okénky,“ napsal a přidal aktuální venkovní teplotu, bylo 30 °C. Uvnitř vozu tak nejméně 48 °C.

Advokát Jan Černý: Jde o krajní nouzi
Kdy lze rozbít okno u auta?
„Případy, kdy je někdo v ohrožení života nebo hrozí zdravotní újma, spadají pod institut tzv. krajní nouze. I když skutek má jinak charakter trestného činu, tak v těchto případech trestaný není.“
Kdo má oprávnění okno vozu rozbít?
„Kdokoliv, nejen příslušník ozbrojené složky.“
Takže zachránci v takovém případě nic nehrozí?
„Člověk musí být obezřetný, zda se opravdu jedná o krajní nouzi. Stává se, že ten komu bylo pomoženo, vymáhá škodu za rozbité okno.“
Lze takovému sporu předejít?
„Většinou má dotyčný na rozhodnutí když ne vteřiny, tak minuty, a tak mu nezbývá než jít do rizika. Když ale uvidím dítě v nebezpečí, tak váhat nebudu. Je-li čas, je vždy lepší zavolat buď policii, anebo, stojí-li auto u obchodního centra, je dobré zkusit nejprve majitele vozu nechat vyvolat přes informační středisko.“
Jak je to se zvířaty?
„Jde-li o smrtelné nebezpečí, tak lze okénko u auta rozbít i kvůli psu nebo jinému zvířeti.“

Rodiče z Brna lhali, že dítě (3) zavřeli v autě jen na 5 minut:

Video se připravuje ...




Přečtěte si
Platenik
31. 5. 2018 • 21:47

Rodiče voliči TOP 09....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.