Tygříci z pražké zoo začínají poznávat svět: Dorozumívají se flíčky na uších! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tygříci z pražké zoo začínají poznávat svět: Dorozumívají se flíčky na uších!

Haló, mami, jsme tady.
Haló, mami, jsme tady. ( Foto Aha! – Karel Kopáč, Petr Hamerník)

V džungli byste rodinku tygrů malajských, kterými se pyšní pražská zoo, stěží zahlédli. Jejich pruhy by totiž splynuly s okolím. Oni ale mají tajný fígl, jak si dát vzájemně o sobě vědět. 

Půlroční Bulan a jeho sestřička Wanita, kteří jsou chovatelským úspěchem Zoo Praha, ukázali v doprovodu mámy Banyi poprvé světu svoje pestré kožíšky v jarním slunci. Jejich elegantní zbarvení ale není pro parádu. Na rozdíl od zeber nemají pruhy proto, aby se vzájemně rozeznaly.


„U tygrů pruhy fungují jako maskování v hustých křovinách, ve vysoké trávě a mezi mihotajícími se stíny. Díky nim dokonale splývají s podrostem,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová. Přesto mají tygři na těle optické dorozumívací znamení. „Když se v hustém porostu potkají, dají o sobě vědět blýsknutím bílých flíčků na zadní straně uší,“ vysvětluje zooložka.


V Evropě nyní žije pouze 17 dospělých tygrů malajských a dvě pražská mláďata. Zoo Praha je v Evropě třetí, které se podařilo tyto šelmy odchovat. Bulan a Wanita jsou první tygři malajští, kteří přišli v Praze na svět.

Neřvou jako lvi
Tygřata poznají svou mámu a ona je především podle hlasu. Tygři neřvou tak silně jako lvi. Mláďata se ozývají tenkými hlásky a samice zvláštním mručivým tónem. Tak se domlouvají, přivolávají a varují.



Posledních 250
Tygr malajský je kriticky ohrožený. Ve volné přírodě žije odhadem posledních 250 dospělých jedinců. Zoo Praha tyto šelmy chová od roku 2006.

Víte, že...
...s mámou tygřata zůstávají rok až rok a půl?
...samice o mláďata pečuje sama?
...samice se se samcem sejde jen v době páření?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.