Hádky mezi Hradem a Sněmovnou : Kdo ztratil státní znak? Rath: Klausi, nemáš ho v kredenci? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hádky mezi Hradem a Sněmovnou : Kdo ztratil státní znak? Rath: Klausi, nemáš ho v kredenci?

David Rathby znak hledal u Klause.
David Rathby znak hledal u Klause. (: ČTK)

PRAHA – Neuvěřitelné! Už skoro dva roky se neúspěšně pátrá po jednom ze symbolů české státnosti. Grafická předloha státního znaku, kterou zapůjčila Sněmovna Kanceláři prezidenta republiky, je ale stále k nenalezení.

Neuvěřitelné! Už skoro dva roky se neúspěšně pátrá po jednom ze symbolů české státnosti. Grafická předloha státního znaku, kterou zapůjčila Sněmovna Kanceláři prezidenta republiky, je ale stále k nenalezení. A kdo za to může? Sněmovna i Hrad házejí vinu jeden na druhého. Detektivní záhada zatoulaného státního znaku tak pokračuje dál.

V roce 1993 zapůjčil vedoucí legislativního odboru Sněmovny grafickou předlohu státního znaku Kanceláři prezidenta republiky. Od té doby se po státním znaku jakoby slehla zem. Hrad a Sněmovna se navzájem obviňují ze ztráty státního symbolu. „Máme jasné důkazy o tom, že byl znak zapůjčen Kanceláři prezidenta republiky. Pátrání probíhá asi takto : My víme, kde ten znak je, ale Hrad ho nemůže najít,“ řekl nám tiskový mluvčí Sněmovny Roman Žamboch a naznačil, že se znak zašantročil na Hradě.

A co na to Hrad? „Už jsme to nejmíň tisíckrát říkali, že na naší straně problém není. Ta předloha na Hrad nikdy nedorazila,“ sdělil nám nasupený mluvčí prezidenta Petr Hájek s tím, že si od Žambocha vyžádá vysvětlení. Vypadá to tedy, že si prezidentská kancelář se Sněmovnou budou problém dál přehazovat jako horký brambor a samotný symbol státnosti už nikdo hledat nebude.

Sněmovna si navíc se ztrátou příliš těžkou hlavu nedělá. Nechala si totiž od autora předlohy uznávaného heraldika Jiřího Loudy vyrobit novou. „Cenná věc to je, ale není to vlastně pravý symbol státu. My jsem si už stejně nechali u pana Loudy vytvořit novou grafickou předlohu,“ řekl Žamboch.

Jiný názor na celou věc ale mají přední čeští heraldici. „Hodnota předlohy státního znaku se nedá ani vyčíslit. Je to ale především mezinárodní ostuda a katastrofa českých poslanců, že nedokáží uhlídat ani takový jeden kousek papíru,“ řekl heraldik Miroslav Baroch. „V jiných zemích si tak cenou věc, jako je předloha státního symbolu, pečlivě hlídají. U nás je ale bordel, a tak před celým světem vypadáme jako národ hotentotů,“ zlobil se heraldik Jaroslav Tovačovský.

Do pátrání po státním znaku by se klidně pustil i poslanec David Rath (ČSSD). „No já se při první příležitosti zeptám prezidenta Klause, jestli ho nemá doma schovaný v kredenci. Jednou totiž bude mít určitě velkou sběratelskou hodnotu,“ řekl Rath.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.