Rádce Aha! Zatočte s chrápáním | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rádce Aha! Zatočte s chrápáním

chrápání
chrápání (Foto: Shutterstock, ara)

Každého druhého Čecha budí partner chrápáním. Častěji si stěžují ženy, z mužů údajně trpí chrápáním partnerky jen každý čtvrtý. A tak se stává, že partneři kvůli tomu, že se pořádně nevyspí, volí oddělené ložnice. Což pochopitelně snižuje sexuální frekvenci a tím se narušuje partnerský vztah.

Co je chrápání
Chrápání je chvění ochablých stěn v ústní části hltanu. Tyto vibrace se přenášejí v těle postiženého a mohou nepříznivě ovlivnit jeho srdečně- -cévní systém. Podle odborných studií chrápe 40 % dospělé populace a kvůli sdíleným ložnicím tak chrápání negativně ovlivňuje spánek až 80 % dospělých.


Nebezpečná apnoe

Chrápající osoby častěji trpí vysokým krevním tlakem, ischemickou chorobou srdeční, srdeční arytmií a cévními mozkovými příhodami. Opravdu vážné je chrápání, kdy se jeho pravidelný rytmus střídá s dlouhými chvílemi ticha (od vteřin po minuty), během nichž spící člověk nedýchá – tzv. apnoickými pauzami. „Syndrom spánkové apnoe má i další závažné zdravotní následky: ranní bolesti hlavy, pocity nevyspání, neúměrná potřeba spánku během dne, poruchy paměti, poruchy erekce a další potíže,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Moravec z Asklepionu. Dech se během spánku může zastavit až stokrát za noc!


Moderní léčba

„Už několik let se provádí pacientům ambulantní laserová operace chrápání. Při zákroku se upraví pomocí laserového paprsku tvar měkkého patra a případně i krčního čípku. Dojde tím k výraznému zpevnění patra, které ve většině případů vede k úplnému odstranění chrápání,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Moravec.

Spánková laboratoř
Ti, kteří mají potíže s chrápáním a zástavami dechu, jsou ideální kandidáti na vyšetření ve spánkové laboratoři. „V Nemocnici Na Bulovce vyšetříme takových pacientů zhruba 300 ročně,“ vypočítává mluvčí Martin Šalek. Vyšetření začíná večer a končí ráno. Při vyšetření se na kůži pacienta lepí snímače, které registrují srdeční činnost a dýchání, na prstě je přilepený snímač měřící okysličení krve a na nose jsou nasazeny »brýle« monitorující dýchání. Vyšetření hradí zdravotní pojišťovna pacienta.

Příčiny
➤ neprůchodnost horních cest dýchacích
➤ vysoký krevní tlak
➤ špatně fungující štítná žláza

Prevence
➤ Vyvětrejte ložnici několik minut před spaním.
➤ Udržujte pravidelný režim vstávání a usínání v přibližně stejné době.
➤ Naučte se spát na boku a co nejméně na zádech.
➤ Nepijte alkohol a nejezte před spaním.
➤ Pokud máte nadváhu, je vhodné zhubnout.

Víte, že...
...chrápající může ze svých úst vypustit zvuk o hlasitosti až devadesát decibelů, což je nejvyšší míra hluku?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.