Když tělo napadnou plísně: Kůže potřebuje vyvětrat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Když tělo napadnou plísně: Kůže potřebuje vyvětrat!

plíseň na nohou
plíseň na nohou (iStock.com)

Je to k nevíře, ale nejrůznějším druhem plísňových onemocnění pokožky trpí v naší zemi téměř osmdesát procent lidí. A podle dermatologů se tento počet nijak nesnižuje. Hlavně proto, že mnozí z nás se s plísňovým onemocněním ani nepokoušejí bojovat.

Každého člověka občas někde zasvědí, zasvrbí nebo »zamravenčí«. Nemusí to být nic vážného, ale může to i signalizovat počínající plísňové onemocnění pokožky, zejména když v tom místě kůže změní barvu – nejvíce na mírně červenou nebo velmi světle bílou. Znamená to, že k životu se začala probouzet plíseň. A pozor – plísním přeje zima, kdy pokožka trpí nedostatkem vzduchu a slunce!


Podpaží
Plísní v těchto místech kupodivu takřka netrpí ženy – zřejmě kvůli důsledné depilaci. U mužů někdy přechází v zánět mazových a potních žlázek, je to silně bolestivé a často i hnisavé onemocnění.

Meziprstní prostory nohou

Nejčastěji postihuje lidi používající společně sprchy, bazény, podlahové dlážky a podobně. Nejprve se projevuje svěděním mezi prsty, které přechází v bolest. Dalším stadiem je bělání a opadávání kůže, která je rovněž infikovaná. Postiženy jsou většinou i nehty na nohou.

Kožní záhyby
Obézní lidé trpí plísněmi takřka bez výjimky. Pokožka v nich často mokvá, drolí se, opadává – to je stav tzv. zapářky – a mnohdy nepříjemně, až hnilobně páchne.

Okolí konečků
Plísňové onemocnění v této části těla se projevuje svěděním, následným pálením až bolestí. Při nedostatečné hygieně mohou vznikat kožní eroze – prasklinky a krvácení.

Jak se léčit
V každém případě, i při pouhém podezření na počínající plísňové onemocnění pokožky, je třeba vyhledat specializovaného lékaře – dermatologa. Stud a obava před společenskou diskreditací nejsou namístě, lékař je vázán mlčenlivostí. Neléčená plíseň se dříve nebo později projeví nepříjemným zápachem, který se před okolím dlouhodobě utajit nedá.

Co pomůže bez doktorů?
Sluneční záření v přírodě, tzv. horské slunce doma a časté provzdušňování pokožky. V počátečním stadiu plísňového onemocnění se osvědčují heřmánkové koupele a následné důkladné vysušení postiženého místa. Poté použijeme zásyp – např. dětský Aviril.

Babské rady proti plísním
➤ 15 kusů sušené přesličky zalít slunečnicovým olejem a šestkrát přejít varem (pozor – nevařit!). Den nechat odstát, přecedit a mazat postižená místa.
➤ Tři lžíce sušené šalvěje přelít litrem vroucí vody, 
15 minut louhovat a pak v roztoku koupat nohy.
➤ Smíchat horkou vodu s octem (1:1) a koupat nohy
➤ Osvědčilo se i potírání nehtů octem nebo stroužkem česneku
➤ Na mokvající plíseň přiložíme rozmačkané čerstvé listy jitrocele, převážeme fáčem a po dvou hodinách vyměníme – i čtyřikrát denně.
➤ Plíseň v podpaží potíráme propolisovou tinkturou
➤ Boty i ponožky čas od času vytřeme jedlou sodou, vysušuje a ničí prostředí, vhodné pro plísně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.