I zvířata mají na lásku fígle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

I zvířata mají na lásku fígle!

Nejprve Sohan a Ginni ukázal, kdo je pán.
Nejprve Sohan a Ginni ukázal, kdo je pán. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Zoo Praha, Profimedia.cz)

Vášnivou láskou přivítali sv. Valentýna lvi indičtí v pražské zoo. Samec Sohan to sice neměl s »dámou« svého srdce zpočátku snadné., ale když ukázal zuby a předvedl lví sílu, Ginni mu podlehla.  

Sohana a Ginni chovatele před pár dny spojili ve vnitřní expozici, u lvice se začaly objevovat známky říje. Zpočátku to ale místo romantiky bylo spíše drsné poměřování sil. „Sohan se nejprve choval vysoce dominantně, dokonce došlo k šarvátce,“ popsala »lásku šelem« chovatelka Jolana Nová.

Ginni se mu ale záhy podvolila a již večer po hádce »na to vlítli«... Následující den si podle ošetřovatelky znovu užívali. Přinejmenším třicetkrát! Tím ale milostná mise samce, který přijel v listopadu na čas z ostravské zoo, v Praze nekončí. Nyní už mlsně pokukuje přes mříže po druhé samici Suchi. Jakmile u ní začne říje, nastane nové vášnivé období. Podle chovatelů to ale s touhle kráskou bude mít samec složitější...

Jsou náruživí

Lví namlouvání trvá dva až tři dny a je velmi intenzivní. Král zvířat se v této době páří dvacetkrát i vícekrát denně, a to z počátku v intervalech po 20 až 30 minutách. Samotné spojení však trvá jen několik vteřin.

Namlouvání ve zvířecí říši

Nejen člověk, ale i zvířata mají své finty, jak přilákat partnera – »tančí, zpívají, voní se či zdobí«. Jsou vytrvalí, mazliví i drsní.

Vábí na »make-up«

Některé druhy opic dokážou stejně rafinovaně jako ženy využít »make-up«. V době námluv samice přivírá oči, aby ukázala světlá víčka, která jindy vidět nejsou. A špulí rty, což má stejný význam, jako když žena použije rtěnku. Opice tak dává samci signál: Můžeš! Kdyby si na ni troufl jindy, pokousala by ho.

Lásku ukecají

Nosorožec svou »dámu« ukecává. Při námluvách opakovaně vydává hlasité zvuky a neustále k ní přistupuje. Jakmile se samičky chopí, je ve zvířecí říši favoritem ve výdrži. Svou vyvolenou nepustí i 50 minut.

Svádí tancem

Na složité a dlouhotrvající tance zase při námluvách sázejí jeřábi. Uklánějí se jeden druhému, rozhazují křídla, rozhazují kolem sebe větvičky.

Předvádějí šat

Plameňák se snaží okouzlit samici krásou svého růžového peří a silou hlasu. Tím, že peří načechrává a předvádí, ukazuje jak je zdatný a silný. Před rivaly také hlasitě křičí, aby nevěsta viděla, že je nejenergičtější a bude nejlepším otcem pro jejich potomka.

Neodbytní vytrvalci

Damani jsou v době roznožování až nesnesitelně vtíraví. Samice neustále pronásledují a při této urputné honbě za sexem se jim varlata zvětší až o 25 procent.

Nápadník »náfuka«

Samec dracény dělá kvůli lásce divy. Nafukuje se, vydává funivé zvuky a intenzivně samici prohání. Když je jeho milá tvrdohlavá, přitvrdí. Kouše ji do hlavy, do krku, ale neporaní ji.

Troubí k tanci

Zamilovaní tučňáci vyzývají svou lásku troubením k tanci. Při něm se o sebe vzájemně otírají šíjemi, dotýkají se a poplácávají ploutvemi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.