Kašny jsou bez mincí! Vykrádají je bezdomovci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kašny jsou bez mincí! Vykrádají je bezdomovci!

Ve fontáně u Muzea byly včera odpoledne jen dvě mince.
Ve fontáně u Muzea byly včera odpoledne jen dvě mince. (Aha! – Václav Nekvapil)

PRAHA – To je ale ostuda! Zatímco v památných kašnách všude na světě se to jen hemží drobnými mincemi, které do nich vhodí turisté na znamení toho, že by se chtěli ještě jednou vrátit, pražské kašny zejí prázdnotou. Vykrádají je totiž bezdomovci!

To je ale ostuda! Zatímco v památných kašnách všude na světě se to jen hemží drobnými mincemi, které do nich vhodí turisté na znamení toho, že by se chtěli ještě jednou vrátit, pražské kašny zejí prázdnotou. Vykrádají je totiž bezdomovci!

Peníze z kašen vybírají bezdomovci – a to není vše, někteří se v nich dokonce i koupou a perou si v nich prádlo. „Každá kašna a fontána má svého bezdomovce,“ uvedl Viliam Szöcz z firmy, která se o většinu kašen v centru metropole stará.

Mince prý občas ani nestačí dopadnout na dno a už skončí v dlani některého z »bezdomáčů«. „Přitom hodnota peněz je zanedbatelná, jsou to jen drobné, často v jiné měně,“ podotkl Szöcz. Podle něj si žebráci mohou přilepšit maximálně tak na krabicové víno. Například z kašny u Mánesova mostu se mince oficiálně vybírají třikrát za sezonu při celkovém čištění. Podle Technické správy komunikací, která o vodní prvek pečuje, tam bývá pět až deset mincí. „Bývají od cizinců z různých zemí a mají minimální hodnotu,“ prohlásila mediální zástupkyně správy Jana Girgašová.

„Celý problém je v tom, že kolem kašny spí denně bezdomovci a používají ji k umývání,“ podotkla Girgašová. Jednu výhodu to ale prý má: mince v kašně nestačí zkorodovat a nezpůsobují tak potíže v provozu.
Podobná situace je také u jedné z nejobdivovanějších kašen – u Národního muzea. Včera v ní byla například pouze jediná mince!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.