Připravte vůz na lyže: Vyrážíme autem na jarní prázdniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Připravte vůz na lyže: Vyrážíme autem na jarní prázdniny!

Připravte vůz
na lyže.
Připravte vůz
na lyže. (Foto scom, ara)

Jarní prázdniny jsou tu co nevidět. Chystáte se autem na lyže? Pak jeho stav i výbavu před jízdou pořádně proklepněte. Poradíme, jak se vyhnout nehodám i pokutám.

Podvozek nechte servisu

Auto před cestou nechte prověřit v servisu. Tlak pneumatik nebo hloubku vzorku si snadno zkontrolujete sami, ostatní věci už ne. Jen správně seřízený podvozek (geometrie, brzdy, tlumiče) zajistí optimální vlastnosti zimních plášťů, bezpečnost vozidla a komfort jízdy.

Připravte vůz
na lyže.

Zimní náplně

Před delší cestou zkontrolujte i chladicí a brzdovou kapalinu a zimní směs do ostřikovačů. A tu si vezměte i náhradní s sebou. Třeba v Německu za nefunkční ostřikovač můžete dostat i pokutu až 40 eur a jeden bod.

Přibalte řetězy

Prakticky ve všech horských oblastech se může objevit značka přikazující řetězy. A za ní jsou povinné. Pozor si dejte především v Rakousku. Počítají se tu pouze řetězy schválené normou ÖNORM V5117 nebo V5119 (tuto informaci najdete na obalu nebo v návodu).

Lyže do rakve

Lyže pořádně připevněte do střešního nosiče. A to nejen kvůli vlastní bezpečnosti. Kupříkladu v Rakousku hrozí za špatně upevněný náklad (lyže volně v interiéru nebo jen tak položené lyžáky) pokuta až 500 eur (13 000 Kč).

Připravte vůz
na lyže.

Slovensko

Zimní pneumatiky (typ M + S) musíte mít, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu nebo ledu. Bez ohledu na datum. Hloubka dezénu stačí 3 mm. Ve výbavě vozu musí být výstražný trojúhelník, lékárnička i reflexní vesta, kterou musíte použít vždy, pokud mimo obec opouštíte vozidlo. Zařízení GPS nesmí být umístěno ve středu předního skla vozidla. Desetidenní elektronická dálniční známka stojí 10 eur﷯ (255 Kč) a koupit ji můžete přes internet (www.eznamka.sk).

Rakousko

Zimní pneumatiky musíte mít určitě v období od 1. listopadu do 15. dubna a za nepříznivých podmínek i mimo toto období. Minimální hloubka dezénu je 4 mm. Z výbavy potřebujete minimálně výstražný trojúhelník, lékárničku i reflexní vesty pro všechny pasažéry, které musíte použít vždy při vystoupení z vozidla mimo obec. Desetidenní dálniční známka stojí 9 eur (230 Kč), na některých úsecích se platí ještě dodatečné mýtné.

Itálie

V horských regionech Lombardie, Trentino, Valle d´Aosta a Piemonte musíte mít od 15. listopadu do 15. dubna zimní pneumatiky bez ohledu na počasí. Musíte mít výstražný trojúhelník i reflexní vesty pro všechny cestující. Na dálnicích se platí mýtné zhruba 6 eur (155 Kč) za ujetých 100 km.

Francie

Zimní pneumatiky povinné nejsou, ale může vám je přikázat značka Pneus neige (pneumatiky na sníh). Minimální hloubka dezénu je 3,5 mm. Výstražný trojúhelník a reflexní vesta jsou povinné a vesta musí být v dosahu řidiče. Na dálnicích se vybírá mýtné okolo 9 eur (230 Kč) na 100 km.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.