Teplota vylétla z 20 na 35 °C! Jak to tělo vydrží? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Teplota vylétla z 20 na 35 °C! Jak to tělo vydrží?

Velké změny teploty dokáží zapůsobit na tělo hodně nepříznivě.
Velké změny teploty dokáží zapůsobit na tělo hodně nepříznivě. (– Profimedia.cz)

PRAHA – Chladné počasí minulých týdnů vystřídaly tropické teploty. Rozdíl mezi včerejší a dnešní teplotou činí až patnáct stupňů Celsia. Na opravdové léto jsme sice dlouho čekali, ale jak se s ním vypořádá náš organismus?

Chladné počasí minulých týdnů vystřídaly tropické teploty. Rozdíl mezi včerejší a dnešní teplotou činí až patnáct stupňů Celsia. Na opravdové léto jsme sice dlouho čekali, ale jak se s ním vypořádá náš organismus? Odborníci varují, že na tak prudkou změnu není naše tělo připraveno. Nepříznivý vliv může mít především na srdeční činnost, stav pokožky a spánek.

Krevní oběh

Teplotní skok o 10 až 15 stupňů, který se nás aktuálně týká, má významný vliv na fungování srdce a celého krevního oběhu. Vysoká okolní teplota »roztáhne« krevní cévy pod povrchem pokožky a krve se pak nedostává např. v mozku. Tak může dojít k závrati nebo úporným bolestem hlavy. Největší nebezpečí hrozí především starším lidem, lidem s nadváhou nebo kardiakům.
Lékaři doporučují:
Vyvarovat se prudkého slunce, dopřát si hodně tekutin, například vychlazený zelený čaj.

Kůže

S vysokými teplotami je spojená i silnější sluneční intenzita. Po nadměrné dávce slunečního UV záření dochází k silnému zarudnutí a zduření kůže provázenému její zvýšenou teplotou, pálením, pocitem napětí a bolesti na dotyk. Nejvíce ohrožení jsou lidé se světlým fototypem kůže, která rudne i při krátkodobém pobytu na slunci. Nadměrné vystavování pokožky slunečnímu záření může vést i ke vzniku nebezpečného melanomu.
Lékaři doporučují:
Chránit pokožku prodyšným oblečením, pokožku hlavy šetřit před úpalem vhodnou pokrývkou, pravidelně používat opalovací krém s UV faktorem minimálně 20.

Spánek

Naše přirozené vnímaní únavy je změnou počasí rozkolísané a projevuje se i na spánkovém režimu. Někteří jedinci tak mají problémy s usínáním nebo trpí neklidným spánkem, jiní naopak vnímají změnu teplot jako velmi stresující, což se může projevit nadměrnou ospalostí a únavou. Své sehrávají i vysoké teploty během noci, které způsobují těžké dýchání a nadměrné pocení.
Lékaři doporučují:
Během noci dobře větrat, vyvarovat se alkoholu, zakrývat se pouze lehkou přikrývkou.

Psychika

S příchodem slunečních paprsků lze očekávat zlepšení psychiky, což je dáno citlivostí lidského oka, které přenáší signály do mozku. Červená a oranžová část spektra tohoto záření působí na nervový systém vzrušivě. Opakem je modré až fialové spektrum pošmourných dní, které působí naopak tlumivě až depresivně.

Proč se potíme?

  • Lidí citlivých na počasí je v běžné populaci až šedesát procent a jejich počet stále roste, stejně jako počet alergiků.
  • Na změny počasí jsou přitom citlivější více ženy než muži.
  • Starší lidé jsou zase méně odolní vůči teplu a chladu.
  • Vliv stáří lze vysledovat i v sezonním kolísání úmrtnosti seniorů, která je vyšší v období s prudkými změnami počasí.
  • Na povrchu lidské kůže je asi 250 tisíc chladových a 30 tisíc tepelných receptorů.
  • Tepelné receptory jsou v kůži uloženy hlouběji než chladové receptory. Díky tomu je podráždění chladových receptorů vnímáno ostře a rychle (tzv. husí kůže).
  • Informace o teplotních změnách jsou z těchto receptorů převáděny do termoregulačního centra v mozku a ten pak vydává příslušná »opatření«, aby si organismus udržel i přes vnější teplotní výkyvy stálou teplotu kolem 37 stupňů.
  • Tělo se proti zvýšené teplotě brání buď zvýšením, nebo snížením látkové výměny (pocení), pokynem k oblečení něčeho teplejšího nebo výzvou k odpovídajícímu chování – vyhledání stínu nebo zvýšený pohyb v chladu.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.