Senátorka Janáčková: Cikány odstřelit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Senátorka Janáčková: Cikány odstřelit

Senátorka Liana Janáčková
Senátorka Liana Janáčková

OSTRAVA – Rasistické výroky vůči Romům má zřejmě na svědomí senátorka a starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková (nez.). Nahrávku s tvrdými názory zveřejnilo na svých internetových stránkách občanské sdružení Romea.

Rasistické výroky vůči Romům má zřejmě na svědomí senátorka a starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková (nez.). Nahrávku s tvrdými názory zveřejnilo na svých internetových stránkách občanské sdružení Romea. Záznam pochází z veřejného jednání na radnici z 15. srpna 2006. Adam Pospíšil ze sdružení Romea je o pravosti nahrávky přesvědčen a uvažuje, že na starostku podá trestní oznámení.

Co Janáčková říká v nahrávce: „Nesouhlasím s jakoukoliv integrací cikánů, bohužel, jsem rasistka. Vybrali jsme Bedřišku (místo v Ostravě, kam byli přestěhováni Romové), takže tam budou, klidně s vysokým plotem, elektrikou, mně je to jedno..., klidně to budu křičet do celého světa.“... „Chápu, že je to vůči vám nespravedlivé, ale já už ty cikány opravdu nemám kam dávat, já bych prostě musela jenom mít ten dynamit a odstřelit je... O cikány se bohužel starat musím. Kdyby to tehdy s těmi letenkami vyšlo, oni by se domnožili zase...“

Liga proti antisemitismu už včera obvinila senátorku z rasistických výroků na adresu Romů. Ta pravost nahrávky zpochybnila a nařčení z rasismu odmítla. Podle ní byly výroky vytrženy z kontextu.

Autentické nahrávky senátorky Janáčkové si můžete poslechnout zde

Janáčková o „elektrickém plotě“
Jezerský o „střelbě“

Zdroj: „Občanské sdružení Romea. www.romea.cz


Autor: (pol)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.