Když Měsíc září nejblíže: Superúplněk 3x po sobě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Když Měsíc září nejblíže: Superúplněk 3x po sobě!

A schovaný za hodinami budovy soudu v Buffalu.
A schovaný za hodinami budovy soudu v Buffalu. (Reuters, ČTK, Profimedia.cz , NASA, Jay Huang)

V noci na včerejšek jsme mohli pozorovat ne zrovna běžný jev, tzv. superúplněk – to když je Měsíc v úplňku zrovna v čase, kdy je Zemi nejblíže. Promeškali jste tu podívanou? Nevadí, v lednu budete mít další dvě šance!

Superúplněk se objeví zhruba jednou za 14 lunárních měsíců, takže ten letošní vychází statisticky v pořádku. Poslední se totiž ukázal loni 14. listopadu a byl o něj mimořádný zájem: Měsíc byl totiž Zemi nejblíže od roku 1948!

Ovšem teď si statistiky dávají jaksi volno: hned v lednu totiž budou bezprostředně následovat další dva superúplňky – a to 1. a 31. 1. 2018!

Astronomická souhra

Měsíc není od Země pořád stejně daleko, obíhá totiž po elipse. Nejbližší bod (tzv. perigeum, česky přízemí) je 356 500 km. A když je takto blízko a zároveň je ve fázi úplňku, hovoříme o superúplňku. Oproti mikroúplňku (v apogeu čili odzemí), ve vzdálenosti 406 700 km je kolo na nebi o 30 % jasnější a o 14 % větší.

Z vědeckého hlediska to nemá valný význam, jde o kuriozitu. Ostatně pojem superúplněk nevymyslel vědec, nýbrž astrolog Richard Nolle roku 1979.

„Superúplněk není pouze hostinou pro oko. Stejně jako neviditelný »supernov« (neplést se supernovou – pozn. red.) ho doprovází nárůst v četnosti i prudkosti přílivových vln, bouří i seismické aktivity,“ píše Nolle na svém blogu Astropro News.

Zdá se logické, že když je Měsíc blíž, působí jeho gravitace, a tedy slapové jevy silněji, ovšem vědci nenašli prokazatelný výkyv od běžných úplňků.

Vliv úplňku na člověka:

* Problémy s usnutím

* Spánek kratší o 20 minut

* Výjimečně náměsíčnost

* Zvýšená nervozita

* Emocionální labilita

* Méně chuti na sex



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.