Jak vybrat kvalitní čokoládový adventní kalendář? Nekazte si čekání na Ježíška »náhražkami«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jak vybrat kvalitní čokoládový adventní kalendář? Nekazte si čekání na Ježíška »náhražkami«!

Regály obchodů se sice prohybají pod jejich lákavými obaly, ale některé mají k čokoládě daleko!
Regály obchodů se sice prohybají pod jejich lákavými obaly, ale některé mají k čokoládě daleko! (iStock)

Jak jinak dětem zpříjemnit období adventu než skutečně čokoládovým kalendářem?! Regály obchodů se sice prohybají pod jejich lákavými obaly, ale některé mají k čokoládě daleko! Jak vybrat kvalitní? Aha! má pro vás několik tipů...

»Nečokolády« nechte v regále

Jakmile na zadní straně kalendáře najdete pojem »mléčná pochoutka«, »výrobek s kakaovou polevou« nebo »kakaová pochoutka«, nejde o čokoládu. A nesmí vás zmást ani cizojazyčný název na přední straně kalendáře (např. Choco), kterým výrobci rádi motají spotřebitelům hlavu. Pouze opravdová čokoláda má v popisu výrobku uvedené, že jde o čokoládu.

Pozor na ztužené tuky

Výrobci ve snaze ušetřit nahrazují kakaové máslo nebo kakaovou hmotu, které dělají čokoládu čokoládou, rostlinnými tuky. Ve složení u takových adventních kalendářů najdete většinou plně ztužený nebo částečně ztužený rostlinný tuk. Dále se v receptuře objevuje sušené mléko a kakaový prášek. Kvůli ztuženým rostlinným tukům obsahují mnohem vyšší podíl nasycených mastných kyselin, které mají nepříznivý vliv na naše zdraví.

Menší je lepší

Adventní čas a především období Mikuláše jsou spojované se sladkostmi. Vzhledem k množství, které se dětem v tomto období dostává, je lepší kupovat adventní kalendáře s menšími čokoládovými kousky.

Náplň z mléka, nebo z palmy?

Čokoládové kousky s náplní se sice mohou tvářit, že jsou z mléka, ale po přečtení složení zjistíte, že mnohem víc než mléka je v náplni palmového tuku – levné náhražky mléčného tuku či kakaového másla. Jednoduchým vodítkem je sledovat pořadí ingrediencí ve složení, které je vždy sestupně – od složky, které je ve výrobku nejvíce, po ingredienci, které je v něm nejméně. V případě čokolád s náplní jsou kvalitnější ty kalendáře, které mají ve složení na předním místě kakaové máslo, mléko či mléčný tuk.

Čím víc cukru, tím méně kakaa

Pokud je na prvním místě cukr, obsahuje ho výrobek nejvíce. Nejjednodušší je proto vybírat čokoládu podle procenta kakaových součástí (kakaové sušiny). Čím vyšší podíl kakaové sušiny čokoláda má, tím méně cukru obsahuje. A co se skrývá pod pojmem kakaová sušina? Patří sem kakaové součásti jako je kakaová drť, kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo, kakaové výlisky a kakaový tuk.

Více o adventních kalendářích čtěte ZDE >>>

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.