Naklonují lva jeskynního!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Naklonují lva jeskynního!?

Tak vypadal lev jeskynní, který vymřel asi před 12 tisíci lety.
Tak vypadal lev jeskynní, který vymřel asi před 12 tisíci lety. (Foto Twitter)

Zcela neporušené pozůstatky prehistorického lvíčete objevili archeologové v jakutské oblasti na Sibiři. Ostatky mláděte lva jeskynního jsou tak zachovalé, že odborníci věří, že tuto dávno vyhynulou šelmu budou schopni naklonovat!

Vědci odhadují stáří 45 cm dlouhého a 4 kg vážícího lvíčete s hlavou v tlapách na 4 až 6 týdnů. V permafrostu, tedy věčně zmrzlé půdě, prý mohlo být uvězněno až 30 tisíc let. „Všechny končetiny jsou kompletní, na pokožce jsme nenašli žádné stopy vnějších zranění,“ prohlásil jeden z objevitelů Albert Protopopov. Senzační objev znovu otevřel otázku klonování dávno vyhynulých zvířat. Vrátit je zpět na zem je teoreticky možné, vždyť vědci v minulosti úspěšně naklonovali hlodavce, který byl zmražen 16 let. Problém tkví hlavně v etické rovině. Jak by se tito tvorové dokázali adaptovat v dnešním životě? Neohrozili by ekosystémy? Díky nalezenci z Jakutska experti dozajista zjistí víc o lvech jeskynních. Ti žili zhruba v období 370 tisíc až 12 tisíc let př. n. l. a svého času platili za jedny z největších šelem planety, vážili až 350 kg. Vyhynuli během poslední doby ledové a k jejich vyhubení jim nejspíš pomohli i lidé, kteří je lovili kvůli kožešinám.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.