Hokejový gólman Cagašjde na 6 let do vězení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hokejový gólman Cagašjde na 6 let do vězení!

Pavel Cagaš dokázal s Olomoucí vyhrát extraligový titul. Nyní má jít za mříže.
Pavel Cagaš dokázal s Olomoucí vyhrát extraligový titul. Nyní má jít za mříže.

OSTRAVA – Bývalý reprezentační hokejový gólman Pavel Cagaš (43) má jít za podvod na 6 let do vězení! Rozhodl o tom už podruhé Krajský soud v Ostravě. Po prvním verdiktu se totiž brankář odvolal a Vrchní soud v Olomouci případ vrátil zpět k projednání do Ostravy.

Soudce ale další výslechy, které obhájce navrhl, odmítl a původní verdikt zopakoval. „Nepotřebujeme poslouchat další svědky, kteří nás budou přesvědčovat, že pan Cagaš chtěl opravdu podnikat v tkalcovně,“ vysvětlil soudce.

Pavel Cagaš koupil v roce 1994 (tehdy chytal za Olomouc) se společníky budovu tkalcovny v Hlinsku za 39 milionů korun. Tyto peníze si půjčili v České spořitelně a zaručili se koupenou nemovitostí. Znalec její cenu tehdy odhadl na 48 milionů korun. Úvěr však nikdy nespláceli a tkalcovnu krátce nato prodali jakémusi muži, který žije na neznámém místě v USA. Nemovitost tak sice připadla České spořitelně, ale její cena zdaleka neodpovídala znaleckému posudku.

„Objekt byl v dezolátním stavu, dokonce v něm byly ze zdí vytrhané i zásuvky,“ popisoval soudce fotky ze spisu. Později ji banka prodala prostřednictvím své dceřiné společnosti za pouhé 2 miliony korun.

Senát Krajského soudu v Ostravě neuvěřil, že brankář chtěl ve tkalcovně skutečně podnikat a že musel své záměry odložit kvůli novému, velmi lukrativnímu hokejovému angažmá v Německu. Pavla Cagaše a jeho dva společníky odsoudil na 6 let ve vězení s ostrahou.

„Trest je nízký, protože už od spáchání činu uplynula dlouhá doba,“ odůvodnil soudce výši trestu. Trestní sazba za podvod je totiž 5 až 12 let. Cagašovi obhájci, kteří po celou dobu u soudu jen nevěřícně kroutili hlavami, se na místě odvolali. „Vrchní soud už takovéto nesprávné rozhodnutí jednou zrušil, teď budeme muset počkat, jak rozhodne podruhé,“ komentoval jeden z nich rozsudek. Gólman Pavel Cagaš stejně jako při prvním rozsudku k soudu vůbec nepřišel.

Odsouzený brankář byl hvězdou české extraligy 90. let. Čtyřikrát oblékl i reprezentační dres. Během své extraligové kariéry chytal za Havířov, Vítkovice, Olomouc, Opavu a Litvínov. Největšího úspěchu dosáhl v Olomouci v roce 1994, kdy s týmem získal mistrovský titul. Prosadil se i v Německu, kde chytal za Kassel (přivedl ho k německému titulu), Mannheim, Hannover a druholigový Bremerhaven. Na druhou stranu bylo ale Cagašovo jméno také často skloňováno v souvislosti se sázením a prodanými zápasy.


Autor: (tir)
Foto pro Aha!: Petr PEŇAS, ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.