Kryštof na Moravě: Nejhorší jsou Ostraváci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kryštof na Moravě: Nejhorší jsou Ostraváci!

 (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA/OSTRAVA – Čeští řidiči se pěkně vytáhli. Při akci X typu Kryštof, která trvala tři dny, policisté zkontrolovali 76 800 vozidel. Několik tisíc policistů vybralo během čtyř dnů 8,2 milionu korun. Každý šestý kontrolovaný řidič se dopustil přestupku!

Nejvíce přestupků z celé republiky bylo zjištěno na Ostravsku. Celkem 2855 řidičů nerespektovalo dopravní předpisy. A jen o příslovečný chlup zůstali tamní řidiči za Jihomoravským krajem. Nejvíce pokut se týkalo už tradičně špatného stavu vozidel. Akce X ukázala, že nejvíce jezdíme ve starých a nevyhovujících automobilech a nepoužíváme bezpečnostní pásy.

Kuriózní je případ řidiče Václava, kterého policisté »čapli« s 2,9 promile v krvi. „Dal jsem si panáka, a kdybych se připoutal, ani by na to nepřišli,“ kál se hříšník. „Byl jen jeden, nemyslel jsem, že by mě to mohlo nějak ovlivnit.“

Odborníci se nicméně shodují, že řidičům už otrnulo. „Řešení přestupků je velmi pomalé a vymahatelnost práva obtížná,“ řekl mluvčí automotoklubu Pavel Kuchálik.

Bodový systém, který začal platit loňského roku, měl zlepšit situaci na našich silnicích. Po pár měsících své platnosti se ale vše začalo vracet do starých kolejí. „Určitou roli v tom hraje i povaha řidičů. Na hrozbu bodového systému si zřejmě zvykli a nemají z něho už takové obavy,“ řekl Kuchálik.

Při nynějším tempu se navíc při vyřizování přestupků se může stát, že se provinění kumulují, až najednou řidič přijde o řidičák. „Kdyby průběžně věděl, jak na tom je, mohlo by to jeho chování ovlivnit,“ shodují se odborníci.

S čím se setkali policisté?

  • Překročení rychlosti o téměř 60 km/h
  • Téměř tři promile v krvi řidiče
  • Čtvrtá jízda bez řidičského průkazu

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.