Král zvířat u veterináře: Největší lev královédvorské zoo si poranil prst! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Král zvířat u veterináře: Největší lev královédvorské zoo si poranil prst!

Lev při vážení.
Lev při vážení. (Jakub Labsk)

Každý krok víc a víc bolel největšího královédvorského lva Ace (13). Pracovníci zoologické zahrady si všimli, že krvácí z chodidla přední tlapy. Proto přivolali zvěrolékaře, který musel krále zvířat uspat.

„Veterinář zjistil, že Ace má na tlapě nárůstky. Vyloučil však, že to jsou nádory. Nejspíše jde o deformaci jednoho z prstů, u kterého docházelo ke krvácení jeho rozdíráním při chůzi po asfaltovém povrchu,“ popsala mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Na ránu dostal lev antibiotickou mast a zvěrolékař mu naordinoval klid. V zimním období nebude tolik chodit ven, aby se snížil tlak na tlapu a Ace se brzy uzdravil. Vyšetření a ošetření využili pracovníci zahrady rovnou ke zjištění, kolik jejich majestátný africký lev vlastně váží. Je to 270 kilo! Běžně přitom lví samci mají průměrně kolem 180 kilo a už hmotnost přes 200 kilogramů je prý výjimečná

Největší lví smečka

V královédvorské zoo je nyní sedm lvů, což je největší skupina těchto šelem v Česku. Tvoří ji z anglického safari přivezený Ace a jeho bratr Flint, kteří jsou vykastrovaní, a nemají proto hřívu, dále tři samice Irma, Sonja a Nicolette původem z Holandska a sourozenecká dvojice lvů berberských Bart a Napoleon. Původně měla zahrada devět lvů, ale dva již uhynuli.

Kivu a Bolek už se zabydlují ve své nové expozici:

Video se připravuje ...




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.