Byt Foglara po 17 letech vydal tajemství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Byt Foglara po 17 letech vydal tajemství!

110. výročí narození slavného spisovatele Jaroslava Foglara.
110. výročí narození slavného spisovatele Jaroslava Foglara. (ABS, ČTK)

Ustlaná postel, župan pověšený na háčku, obleky ve skříni, konvice na sporáku... Byt legendárního Jestřába, spisovatele a vůdce skautského oddílu Jaroslava Foglara (†91) vypadá úplně stejně, jako když ho před svou smrtí v lednu 1999 opustil. Vše pokryla jen vrstva prachu a bíle vymalované stěny ztmavly.

Prohlídka dvoupokojového podkrovního bytu v Praze na Žižkově je návratem do minulého století. Takhle žil starý mládenec oddaný dětem a své literární tvorbě. Po smrti Foglara byl na příkaz soudu zapečetěn a neuvěřitelných 17 let do něj nikdo nevkročil.

Boj o 10 milionů
Roky se řešilo, kdo má na dědictví v hodnotě zhruba deseti milionů korun nárok. Spisovatel před smrtí veškerý majetek sice odkázal Nadaci Jaroslava Foglara, ale jeho synovec Petr Foglar se ho soudně domáhal a považoval strýcovu závěť za neplatnou. Koncem roku 2012 soud rozhodl, že vůle Jestřába musí být naplněna.

Nadaci se poprvé podařilo do bytu dostat 20. dubna 2015. Odvezla z něj sice vzácné dokumenty a fotografie do svého archivu, aby byly v bezpečí. Celkem šlo o 100 krabic od banánů. Ale většina věcí zůstala tak, jak je před odchodem do nemocnice, kde zemřel, autor Rychlých šípů odložil.

Knihovny a kartotéky
Pokoje bytu zaplňují především knihovny a police, kde měl Foglar pečlivě vedený archiv. Na zdech jsou na polisternu přišpendlené titulní stránky časopisu Mladý hlasatel a dokonce celé časopisy Vpřed, které po válce navazovaly právě na Mladého hlasatele.

Při pohledu do kuchyňské linky návštěvník zjistí, že obyvatel bytu byl milovník čajů. Ale pravděpodobně ne vaření, svědčí o tom hliníkový jídlonosič. Zřejmě patřil mezi vášnivé posluchače rozhlasu, v každé místnosti měl rádio. A vstával velmi brzy, budík si naposledy nařídil na šestou ráno.

Neskutečná pieta
Za stěnou bytu se samostatným vchodem je místnost, která patří celému domu. Byla tam bývalá klubovna, ve které se Foglar scházel se skauty. Dodnes z ní lidé označení Klubovna neodstranili.

Přijďte na prohlídku, pak byt pronajmou či prodají
„Zhruba 14. října letošního roku rozhodne správní rada nadace, co se s bytem bude dít. Buď se prodá, pronajme nebo tady budou rezidence,“ řekl Aha! zástupce Skautské nadace Jaroslava Foglara Milan Vítek. Do té doby se fanoušci mohou podívat, jak spisovatel žil. Prohlídky jsou ovšem jen přes registraci na webových stránkách nadace a kvůli omezené kapacitě nemusí být všem zájemcům umožněny.

Spisovatel a pedagog 
Jaroslav Foglar (1907 – 1999) byl český spisovatel literatury pro mládež, redaktor dětských časopisů (např. Mladý hlasatel a Junák) a vůdce skautského oddílu Pražská Dvojka. Mezi jeho nejznámější díla patří Hoši od Bobří řeky a Rychlé šípy. Svůj archiv předal ještě za svého života Památníku národního písemnictví.

Víte, že...
...přezdívku Jestřáb získal podle klubu skautů Jestřábi, do kterého byl přijat se svým bratrem Zdeňkem v roce 1923?
...je obecně považován za vynálezce známého hlavolamu Ježek v kleci? Ve skutečnosti se však inspiroval ve Spojených státech.

Spekulace o homosexualitě
Staromládenecký život a v díle líčení přátelských vztahů mezi chlapci i literární opěvování chlapeckých povah se staly příčinou spekulací o jeho sexuální orientaci. Nejvýrazněji se začala přetřásat v době soudních sporů o dědictví. Znalci jeho díla je však odmítají.

Agent StB i nepřítel státu
Foglar je jedním z mála veřejných osob, které se přiznaly ke svým stykům se Státní bezpečností. StB se o něj ale přestala zajímat již v 50. letech a v roce 1975 byl kontrarozvědkou veden jako potenciální nepřítel socialistického státu.



Přečtěte si
vitekmilan@...
6. 9. 2017 • 15:01

Dobrý den, jednou z variant využívání bytu je jeho využití pro umělecké rezidence. Tedy byt dlouhodobě nabídnout umělcům z celého světa, kteří by v bytě pracovali na svých projektech a rozvíjeli odkaz Jaroslava Foglara. Nejedná se rozhodně o přestavbu, ani nákup ostatních bytů. Jak se píše v článku, o využití bytu bude rozhodovat správní rada nadace. Přejeme pěkný den Skautská nadace Jaroslava Foglara

-bello-
2. 9. 2017 • 11:55

Dočetla jsem jen kousek článku." Polistyren " je blbě, autor nemusí vědět nic o polymerizaci, ale snad aspoň předponu poly- by mohl znát! Co míní zástupce za Nadaci Foglara rezidencemi ?Z jednoho bytu chce nasekat několik rezidencí? Nebo chce koupit celý barák od obce a nájemníky pak Nadace vystěhuje , tak jak to dělají italské realitky? Skoro všechny byty jsou v této městské části privatizované! Není uvedeno, o který dům jde a nemá cenu pátrat.Tohle mě nebaví ! Kromě toho knihy po 1989, které začaly vycházet jsem četla od každé kousek a nebavily mě taky.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.