Základem kuchyně je nůž: Jak nabrousit? Na co který? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Základem kuchyně je nůž: Jak nabrousit? Na co který?

Základem kuchyně je správný nůž!
Základem kuchyně je správný nůž! (shutterstock.com)

Základem kuchyně je správný nůž. Ale s jedním si těžko vystačíte, pokud nechcete, aby příprava jídla byla utrpením. Jaké doma mít? A jak je nejlépe naostřit? Kdy jindy vám to prozradit než na Den nožů.

Doma aspoň čtyři

Nožů nemusíte mít doma hned dvacet, ale rozhodně byste měli mít víc než dva. Existují nože různých velikostí a různým materiálem čepelí, což předurčuje jejich použití.

„Na sýry se používají s nepřilnavým povrchem, na pečivo vroubkované, na zeleninu ideálně keramické a na maso z oceli,“ vysvětluje řezník Jiří Jelínek z Pražského řeznictví. Podle něj jsou základem minimálně čtyři druhy nožů: na maso, na zeleninu, na pečivo a sýr.

Spolehliví pomocníci

Určitě by vám neměl chybět jeden velký nůž (tzv. kuchyňský), který má čepel okolo 17 cm, je dostatečně těžký a dobře sedí v ruce. Dalším pomocníkem je malý nůž na okrajování, loupání a drobné práce.

V neposlední řadě by neměl scházet nůž s vlnitou čepelí na krájení pečiva. Potom se vám nestane, že místo nadýchané bagetky máte placku se spoustou drobků okolo.

Jak je brousit?

„Při běžném používání se doporučuje udržovat ostří nože potahováním na ocílce nebo keramickém brousku. Při větším ztupění se pak brousí na brousku, který může být kamenný, diamantový nebo syntetický,“ vysvětluje řezník Jiří Jelínek z Pražského řeznictví. Po nabroušení na brousku se čepel nože ještě doostří na ocílce.

Na kamenném brousku, který by měl být navlhčený, se brousí tak, že se střídají tahy po obou stranách čepele nože ve stejném úhlu. Syntetický a diamantový brousek by se měl vlhčit speciálním olejem.

Aby se neztupily

Rozhodně kuchyňské nože neskladujte tak, že je pohodíte mezi příbory do šuplíku. Měly by být uložené tak, aby se neztupily. „Ideálně na magnetické liště, ve speciálním stojánku nebo v rozdělovači v šuplíku kde se pokládají ostřím dolů,“ radí řezník.

Druhy nožů:

Na pečivo
Filetovací
Kuchyňský
Porcovací
Vykosťovací
Sekáček
Na sýr
Na steak
Na loupání

Zvolte správné ostří

Hladké – Můžete si jej naostřit sami doma. Používají se na maso a zeleninu.
Děrované – Děrovaná čepel zabraňuje tomu, aby se potraviny při krájení lepily.
Vroubkované – Hrubě vroubkované se hodí na pečivo, zatímco jemně jsou nejlepší na zeleninu.

Krájejte jako profík

Bezpečné držení: Klouby prstů držte před jejich konci. Palec a malíček opřete o prkénko, abyste měli ruku stabilní.
Nůž pod kontrolou: Pro lepší ovládání držte ostří nože mezi palce a ukazováčkem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.