Splnil si houbařský sen: Našel vzácného lanýže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Splnil si houbařský sen: Našel vzácného lanýže!

Pan Vachůn se lanýžem chlubí na potkání. 1 kilogram stojí 15 tisíc korun!
Pan Vachůn se lanýžem chlubí na potkání. 1 kilogram stojí 15 tisíc korun!

VELKÁ NAD VELIČKOU – Na lanýže už nemusíte jezdit až do Itálie! Tuto vyhledávanou gurmánskou lahůdku totiž objevil v podhůří Bílých Karpat Jan Vachůn z Velké nad Veličkou.


„Skoro jsem tomu nemohl uvěřit, okopávám břízu a najednou v hlíně vidím cosi černého. Sehnu se a hned mi bylo jasné, že to je ta dobrota,“ popisuje drahocenný nález Jan Vachůn. A ví, o čem mluví. Před čtvrtstoletím už totiž jednoho lanýže »vykopal«. A hned prozradil i svůj recept: „Lahůdku jsem si připravil na klasický způsob s vejci. Jen jsem při tom nepopíjel k tomu patřící šampaňské, ale velickou slivovici.“

Lanýž v posledním století už z Česka prakticky zmizel. Roste jen na teplém jihu Evropy, kde se za kilogram houby platí až patnáct tisíc korun. Například ve Francii vyhledávají lanýže speciálně cvičená prasata. Vzácná houba totiž roste několik centimetrů pod zemí, takže najít ji není zrovna jednoduché.

Nad nálezem na Slovácku nevěřícně kroutí hlavou i zkušení odborníci. „Už si ani nepamatuji, kdy naposledy byla u nás tahle houba nalezena. Pravděpodobně se jedná o lanýž letní, kterému se daří na vápencovém podkladě, což je tady v Bílých Karpatech splněno,“ okomentoval stogramový úlovek mykolog Jan Jongepier.

Co je lanýž

Plodnice těchto hub jsou podzemní, dosti trvalé a nehnijící. Mají kulovitý nepravidelný a hrbolatý tvar v průměru až 10 cm, na povrchu s 2 – 3 mm velkými, pyramidám podobnými bradavkami s vmáčklými vrcholky. Chuť i vůně lanýžů je silně aromatická a většině lidí příjemná. Jedná se o teplomilnou houbu rostoucí od července do listopadu u listnatých stromů, až 10 cm pod povrchem půdy.Kliknutím zvětšete

Nejvzácnější lanýže

Bílé lanýže pocházejí z italské oblasti Alba. Cena těchto lanýžů se pohybuje od 60 tisíc do 120 tisíc Kč za kilogram. Nejdražší lanýž, pocházející z italského Piemontu, byl vydražen v Londýně za téměř tři miliony korun.


Autor: (rh)
Foto pro Aha! – Antonín Vrba, Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.