Manželé Šilhaví vybudovali z nádraží jazzovou zahradu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Manželé Šilhaví vybudovali z nádraží jazzovou zahradu!

Jarka s Antonínem si splnili svůj sen. Stálo to však hodně odříkání a dřiny.
Jarka s Antonínem si splnili svůj sen. Stálo to však hodně odříkání a dřiny. (Foto- Martin Pekárek, ara)

Pokud byste se někdy vypravili z Prahy směrem na Mělník, u silnice E9 byste narazili na kulturní zařízení s názvem Jazzová zahrada. Nachází se u obce Libiš v místech, kde kdysi stálo secesní nádraží, postavené v polovině 19. století známým stavitelem Janem Muzikou. Jeho 25 let opuštěnou ruinu opravili začátkem devadesátých let manželé Jarka a Antonín Šilhaví (74), muzikanti z kapely Revival Swing Band, kteří zde zároveň vybudovali dnes populární jazzovou zahradu Na Staré štaci.

Místo nádraží ruina
Při vystoupeních v Německu si manželé ve Starnbergu, nedaleko Mnichova, všimli téměř stejného nádraží, v jehož blízkosti byla tzv. Biergarten, místo, kde lidé popíjejí a poslouchají muziku. „Objekt byl v krásném stavu a udržovaný. To nás přivedlo na myšlenku vybudovat něco podobného i u nás. Když jsme potom jednou jeli kolem nádražní ruiny v Libiši, manžel, který má takovéto nápady, prohlásil, že to koupíme. Tady jsme se ale uvnitř dívali ze země do nebe, nebyly tu podlahy ani stropy a nahoře rostly břízy,“ vzpomíná na počátky historie Jazzové zahrady Jarka Šilhavá.

„Vzhledem k tomu, že známe německé Biergarteny, víme, jaká je to pro Němce společenská událost. Přirovnal bych to k třicátým a čtyřicátým létům u nás, kdy se u každé české hospody pilo venku pod kaštany. Říkali jsme si, že bychom to udělali naprosto stejně. Navíc blízko u silnice, blízko od Prahy, zkrátka ideální prostředí pro oživení,“ vysvětluje volbu místa Antonín Šilhavý. Časem se však ukázalo, že česká klientela není stejná jako ta německá a podobné zábavě nevěnuje takovou pozornost. Lidé sem nepřicházejí relaxovat, ale většinou dorazí jenom na kapelu a po konci jejího vystoupení zase odejdou.

Léto plné hudby 
a relaxace
Realizace snu nebyla snadná a stála mnoho dřiny, financí a běhání po úřadech. Ve finále, kdy se na všech potřebných formulářích skvělo více než devadesát razítek, nestálo plánům už nic v cestě. Do projektu dali manželé vše, co měli, prodali auta, ale práce stále nekončí. Pořád je co vylepšovat. Zahradu budovali od roku 1994 do podzimu 1999 a výsledek stojí za to. Zelené trávníky, spousta vzrostlých stromů, velká parkoviště, bar, gril, otevřené ohniště. Navíc kryté jeviště i sezení pro diváky, zkrátka ideální místo k relaxaci.

„Diváci si s sebou mohou vzít i psí mazlíčky, kteří tu mají připravený i svůj Dog Bar,“ připomíná klavíristka Jarka Šilhavá, která se s manželem a zároveň trumpetistou a kapelníkem Antonínem seznámila na konzervatoři Jaroslava Ježka. Letos spolu oslavili již čtyřicet devět let a na pódiu společně souzní rovných osmatřicet. „Původně byla zahrada zamýšlena jen pro koncerty a festivaly jazzové muziky, později jsme se rozhodli i pro akce country. Pro diváky to žádný problém nebyl, ostatně jazz i country mají stejné kořeny,“ vysvětluje Antonín Šilhavý.

Hudební akce probíhají od května do září, pravidelně se konají tři festivaly – Talent country rádia, Salon tradičního jazzu a Jazz ve křoví. Letošní sezona má již polovinu programu za sebou, ale pár koncertů a dvě větší akce na návštěvníky teprve čekají.

Zahrada na Staré Štaci,
Libiš u Neratovic,
E 9 Praha - Mělník



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.