Hříbě spadlo do studny! Bylo 5 metrů pod zemí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hříbě spadlo do studny! Bylo 5 metrů pod zemí!

Hříbě propadlo úzkým otvorem až do pětimetrové hloubky
Hříbě propadlo úzkým otvorem až do pětimetrové hloubky (pro Aha! - HZS Žatec)

ŽATEC – Ledová voda a bahno, tma a strach! Dvouměsíční hříbě Rozárka se zřítilo do staré studny v Žatecké soukromé jízdárně v Perči. Nebýt dětí, které koníka objevily, a hasičů z Žatce, jistě by pod zemí našlo smrt.

„Hříbě začaly postrádat děti z jezdeckého oddílu, které uklízely ve stájích. U kobylky Gábiny hříbě nebylo, a tak začaly pátrat,“ popsala horké chvilky majitelka obou koní Jindra Talavánová. Malí koňáci propátrali okolí a našli vyděšené hříbě ve staré, asi pět metrů hluboké studni. „Podle starousedlíků to byla studna z bývalé cihelny. Původně byla zakrytá železným poklopem, který ale nějaký nenechavec ukradl,“ doplnila Talavánová.

Majitelka zvířete se nejdříve sama spustila na laně do pětimetrové hlubiny. „Rozárka měla velké štěstí, protože zapadla do vody a bahna a nezranila se o železné trubky a větve, které ve studni byly. Sama jsem měla vodu a bahno po prsa. Zjistila jsem, že hříbě s dětmi nevytáhnu, proto jsem zavolala hasiče,“ uvedla chovatelka.

„Do Perče vyrazila dvě družstva hasičů. Majitelka ve studni nám popsala situaci a jeden z hasičů se spustil za ní dolů,“ uvedl operační důstojník žateckých hasičů. Hasiči pak vytvořili pomocí lezecké techniky a popruhu z hasičské hadice speciální lůžko, do kterého hříbě upnuli a vytáhli ho ven.

Veterinář na místě zjistil, že hříbě je prochladlé a drobně potlučené a poškrábané na nohách. „Rozárka dostala antibiotika a rány na nohách zvěrolékař očistil desinfekcí,“ upřesnila Talavánová.

Potom už osušili hříbě dekou a zavedli k matce Gábině. „Hříbě mělo zájem o jídlo a pití a s prožitým stresem se rychle vyrovnalo,“ uzavřela chovatelka. Včera už lehce kulhající Rozárka spolu s matkou běhala po pastvinách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.