Zachránce z Veselí - Vytáhl chlápka z ledové vody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zachránce z Veselí - Vytáhl chlápka z ledové vody!

Tady se Josef Němec rval hned o dva životy.
Tady se Josef Němec rval hned o dva životy. (pro Aha! – Ivan Dostál)

VESELÍ NAD MORAVOU – Byla to bitva o život! Josef Němec (19) se procházel poblíž splavu u řeky Moravy v rodném Veselí nad Moravou. Když viděl topícího se muže, neváhal a hned skočil do vody! Čerstvý maturant a uchazeč o studium archeologie včera za pokus o záchranu člověka dostal cenu Zlínského kraje.

„Byl jsem na procházce se psem u splavu. Naráz jsem si všiml, že kousek ode mne se ve vodě topí chlap,“ vzpomínal Josef Němec na nejdramatičtější okamžiky svého života. I když byl listopad a voda byla studená jako led, neváhal a skočil do řeky. Boj s mužem snad dvakrát těžším než on sám zpočátku nevyhrával. Navíc v hluboké, ledové vodě se do problémů dostal sám, smrtelně nebezpečný splav s víry se přitom blížil každou vteřinou.

„Měl jsem strašný strach, že mne topící se muž strhne s sebou. Chvílemi jsem byl nad hladinou, chvílemi pod ní, nikdy na to nezapomenu. Pak jsem přece jen zabral a dostal tonoucího na břeh. Tam jsem se ho snažil oživit, dal mu masáž srdce, položil ho do stabilizované polohy,“ vzpomíná na listopadové události Josef Němec.

Pak mladík ještě přivolal záchranku. Přestože záchranáři přijeli ke splavu rychle, podnapilému muži už nebylo pomoci. Zemřel.Na otázku, zda by se zachoval stejně, kdyby bylo znovu třeba nasadit vlastní život, Josef Němec po chvíli přemýšlení dodává: „Určitě, co by mi zbývalo?“

12.6.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.