Zálohy na PET lahve: Nápoje zdraží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zálohy na PET lahve: Nápoje zdraží!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Dojde ke zdražení nápojů, pokud se začnou vybírat zálohy na PET lahve stejně jako na sklo? Podle studie Institutu pro strukturální politiku IREAS ano, a to až o 7 procent!

Dojde ke zdražení nápojů, pokud se začnou vybírat zálohy na PET lahve stejně jako na sklo? Podle studie Institutu pro strukturální politiku IREAS ano, a to až o 7 procent! Ministerstvo životního prostředí to ale popírá a jeho šéf Martin Bursík (zelení) dál prosazuje, aby se zálohy na PET lahve ve výši 3 až 5 korun začaly platit už od konce roku 2008. Ministerstvo si od zavedení záloh slibuje, že mnohem méně plastových lahví skončí na skládkách či v kamnech.

Studii si od Institutu pro strukturální politiku objednalo samo ministerstvo – teď přitom její výsledky zpochybňuje a chce si objednat studii novou! „Když si dnes kupujete nápoj, platíte v jeho ceně i celý obal. Pokud se ale láhev třeba desetkrát otočí, budete při nákupu platit vlastně jenom desetinu její ceny,“ tvrdí ministr životního prostředí Martin Bursík (zelení). Opačný názor má ředitel obalového institutu SYBA Vlado Volek. Podle něj by zavedení záloh na umělohmotné lahve pro výrobce znamenalo nové investice ve výši zhruba 30 miliard Kč. Firmy budou muset nakoupit nové technologie, náklady zvedne i vybírání a přeprava prázdných obalů. V Německu se náklady na sběr jednoho obalu pohybují okolo 2 korun.

Zálohy za PET lahve platí lidé kromě Německa například i ve Skandinávii a pohybují se mezi 15 až 25 eurocenty (čtyři až sedm Kč).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.