Retro festival 70 milimetrového filmu: Promítač dře jako kůň! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Retro festival 70 milimetrového filmu: Promítač dře jako kůň!

Pavel Tomešek pracuje v kině Mír od roku 1986.
Pavel Tomešek pracuje v kině Mír od roku 1986. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Téměř 6 tun filmových pásek na starých kotoučích nazvedá za tento víkend promítač krnovského kina Mír Pavel Tomešek (52). Zatímco on se potí, stovky diváků si užívají festival 70 milimetrového filmu.

Krnovské kino jako jediné v Česku nevyhodilo s příchodem digitalizace staré promítací stroje. Dnes patří mezi pár kin ve střední a západní Evropě, kde lze promítat filmy ze 70 milimetrových pásek. „Promítačky Meopta budou mít příští rok padesát let. Jsou kvalitní a měly by ještě vydržet,“ řekl Nedělnímu Aha Pavel Tomešek.

Promítání 70 milimetrového filmu vyžaduje odbornost, ale i fyzickou kondici. „Promítá se na dvou promítačkách. Zatímco na jedné dojíždí páska s filmem, tak okénkem sleduji film a ve správný okamžik takzvaného prolínání zpouštím druhou promítačku. Cílem je, aby divák nezaregistroval žádné přerušení,“ prozradil promítač.

V čase, kdy hraje další páska si příliš neodpočine. „Musím nachystat další kotouč s páskou. Většina z nich váží okolo 40 kilogramů. Je to docela fuška, ale mám dobrý tým, který pomáhá,“ dodal Tomešek. Když se toto vzpěračské cvičení sečte, vychází to na víkend na téměř 6 tun.

Festival se těší zájmu stovek diváků.

Vzpomínky na staré časy
Do Krnova přijeli promítači z různých zemí Evropy. „Jezdíme tady vzpomínat na staré časy. Dneska se z malé krabičky přehraje film do počítače a promítá se. Staré sedmdesátky byly o preciznosti a skutečném umění,“ uvedl promítač z Liptovského Mikuláše Milan Sochaj.

Filmy z USA i Austrálie
Na dvanáctý ročník unikátního festivalu dorazily filmy z celého světa. „Jsou z USA, Austrálie, Německa a dalších zemí,“ pochlubila se ředitelka krnovského kulturního centra Petra Manczalová.
Petra Manczalová

Víte,že...
...neuvěřitelných 105 metrů čtverečních má královské plátno v Krnově?
...na počest loňských 70. narozenin režiséra Stevena Spielberga promítnou filmy Říše slunce (poprvé v českém kině) a Hook.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.